Pitorescul oras cu debarcader Bergen reprezinta poarta prin care se patrunde in zona de basm a fiordurilor norvegiene. Desi este privit mai degraba ca un punct de plecare in tot felul de expeditii, orasul in sine este o atractie turistica, avand destule lucruri interesante de oferit. Bryggen sau Tyskebryggen desemneaza un cartier cu cladiri istorice din perioada hanseatica, intrate in patrimoniul mondial UNESCO din 1979.
Locuintele care alcatuiesc singurul district conservat de acest tip, au atras in anul 2011 un numar record de vizitatori: peste 860,000 de persoane. Orasul Bergen a capatat identitatea actuala dupa 1360 sub influenta manifestata de-a lungul a circa patru secole de Liga Hanseatica.
Liga Hanseatica a fost o alianta a breslelor comerciale care a stabilit si mentinut monopolul comercial asupra intregii Mari Baltice si o buna parte a Europei nordice, din secolul al XIII-lea pana in perioada moderna timpurie (secolul al XVII-lea).
De-a lungul istoriei, Bergen a trecut prin mai multe incendii devastatoare, din cauza ca materialul principal de constructie intrebuintat era lemnul. Circa un sfert din cladirile vechi din Bryggen au fost construite dupa 1702, exista insa si cateva exemple anterioare datei mentionate.
Ultimul mare incendiu care a afectat orasul s-a petrecut in anul 1955. Din fericire, procesul de reconstructie s-a realizat utilizand vechile reguli, metode si materiale de constructie, pentru a ajuta la conservarea autenticitatii unor structuri comune odinioara in Europa de Nord, dar amenintate cu disparitia astazi. In prezent, exista circa 61 de cladiri aduse la forma din perioada hanseatica.
Pe langa acestea, Bergen mai adaposteste doua muzee de interes general. Situat intr-o cladire moderna din cartierul vechi, Muzeul Bryggens gazduieste principalele obiecte medievale descoperite in timpul sapaturilor arheologice din zona. Celalalt, Muzeul Hanseatic, este situat intr-unul din edificiile vechi de pe malul marii si ilustreaza o serie de elemente din viata de zi cu zi a negustorilor din secolul al XVIII-lea.
Pentru a lua contact cu gustoasa bucatarie locala, bazata desigur pe produse oceanice, aveti la dispozitie Enhjorningen (Unicornul), unul dintre cele mai bune restaurante din oras.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro