Oraselul toscan Lucca este singurul din Italia care mai pastreaza intacte zidurile de aparare din perioada medievala. Fortificatiile din secolul XVI sunt primele elemente de valoare pe care le veti admira apropiindu-va de frumoasa destinatie.
Dincolo de ele, multiple exemple de arhitectura medievala si renascentista abia asteapta sa fie descoperite, la fel si o sumedenie de restaurante si piatete vechi. Exceptand capitolele cultura si arta, locuitorii pun mare pret si pe ceea ce servesc la masa alaturi de cei dragi.
Indiferent de imprejurare, daca vizitati orasul Lucca ar fi pacat sa nu incercati una dintre cele mai vechi specialitati, supa farro, preferata muzicianului Giacomo Puccini. Dar sa ne intoarcem pentru a aminti cateva dintre popasurile asa-zise obligatorii din teritoriul orasului Lucca.
Bisericile au fost si vor ramane pentru totdeauna embleme ale spiritualitatii si ale bunului gust, prin urmare cu ele ar trebui sa inceapa orice itinerariu. Bisericile San Michele, San Frediano, si mai ales catedrala San Martiano sunt cele dintai vizate de pelerini si iubitorii de arta. Aceasta din urma, numita de localnici Duomo di San Martino a fost complet reconstruita intre secolele XII-XV si reuneste elemente din stilul romanic.
Aici se pastreaza Volto Santo (Sfantul Chip), o piesa din lemn care reproduce fata lui Iisus Hristos, despre care traditia marturiseste ca ar fi fost realizata de Nicodim in timpul crucificarii Mantuitorului. Biserica San Michele, situata in piata cu acelasi nume, este in schimb cea mai frecvent cautata de fotografi gratie fatadei incantatoare.
Din randul pietelor se impune "Piazza Anfiteatro" adica "Piata Amfiteatrului", fiindca intruchipeaza un caz cu totul exceptional, inlocuind un amfiteatru roman. Ramasite din vremea marelui imperiu sunt vizibile pana astazi, mai ales in afara zidurilor orasului. Amfiteatrul antic fiinta inca din secolul II i. Hr., avea un plan eliptic si putea adaposti pana la 10,000 de spectatori. Cu timpul, pe parcursul a sute de ani, locul ruinelor a fost luat de edificii civile. Astazi piata reprezinta punctul "zero" al asezarii, locul in care se intalnesc oamenii in timpul festivalurilor anuale. Cele doua evenimente care insufletesc asezarea sunt: Festa della S. Croce, pe 13 Septembrie, si Palio della Balestra (Iulie-Septembrie).
Sursa foto 1,2
I. C.