Cu un trecut ce se intinde pe mai bine de sapte secole, Lviv este fara indoiala unul dintre cele mai vechi orase din Ucraina. Prin urmare nimic nu este neobisnuit in faptul ca centrul sau istoric, bine conservat, a fost inclus cu cativa ani in urma pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Putini au luat la cunostinta insa de existenta acestuia iar si mai putini s-au incumetat sa piarda din vedere pentru o clipa marile destinatii in favoarea acesteia.
Cu toate acestea, daca pasii va vor purta in vestul Ucrainei nu omiteti sa efectuati macar o scurta vizita a orasului Lviv pentru ca in mod sigur nu veti regreta.
Dupa cum reiese din documentele vremii, Lviv a fost fondat in anul 1256 de insusi Regele Danylo Halytskyi fiind denumit astfel in cinstea unui membru al familiei regale. Ceea ce impresioneaza in mod deosebit vizitatorii este capacitatea de a fi rezistat vitregiilor care s-au abatut asupra sa.
Spre deosebire de alte orase care s-au bucurat secole la rand de liniste, Lviv este posesorul unui record personal negativ prin supravietuirea la peste 30 razboaie, asedii si incendii devastatoare. Asemenea unei pasari legendare, orasul Lviv a renascut de fiecare data din propria cenusa pentru a fi parca mai frumos si mai trainic decat inainte.
Mergand pe strazile orasului veti constata ca nu intamplator arhitectura orasului reuneste intr-un tot stiluri si epoci atat de diferite. Maiestria cu care au fost executate unele dintre acestea, precum cladirea Universitatii Ivan Franko, palatul din Lviv si Casa Operei, demonstreaza dragostea nemasurata a oamenilor pentru frumos. Inca din secolele XVI-XVII familiile instarite obisnuiau sa ii aduca pe cei mai reputati arhitecti din Europa pentru a crea adevarate bijuterii arhitectonice.
Un statut aparte in cadrul arhitecturii urbane il detin lacasurile de cult. Biserica Schimbarii la Fata este situata la nord de piata publica a orasului vechi si a fost ridicata intre 1703-1731 in stilul clasicismului francez. In ciuda asteptarilor interoriorul se subordoneaza intru totul principiilor stilului baroc.
Sursa foto:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Overlooking_Latin_Cathedral_in_Lviv.jpg/752px-Overlooking_Latin_Cathedral_in_Lviv.jpg