Evora reprezinta cel mai bun exemplu de oras din epoca de aur a Portugaliei, dupa ruinarea Lisabonei la cutremurul din 1755, afirma unul dintre criteriile care au propulsat localitatea in Patrimoniul Mondial UNESCO (1985).
Pe langa functii administrative, resedinta provinciei Alentejo detine si un statut deosebit in peisajul cultural national. Centrul istoric este bine conturat intre zidurile medievale si concentreaza toate obiectivele importante. Acesta cuprinde nu mai putin de 4000 de cladiri raspandite pe o suprafata de 105 ha.
In consecinta, fara a depune prea mult efort vei avea sansa sa descoperi specificul fiecarei epoci care si-a pus amprenta asupra locului. Daca vrei sa respecti oarecare cronologie viziteaza mai intai complexul megalitic Almendres Cromlech. Acesta reprezinta cel mai mare sit de felul sau din Peninsula Iberica, dar si unul dintre cele mai importante din Europa. Se afla la numai 10 km de Evora, in drumul care duce in Guadalupe. In continuare, aproape de localitatea Valverde, atrage atentia prin dimensiunile sale neobisnuite dolmenul Zambujeiro.
Daca pana aici misterul a jucat un rol primordial, in continuare, locul sau va fi preluat de arta. De departe, cele mai interesante lucruri pe care le vei vedea in Evora sunt ruinele antice. Evora are urme distincte ale cuceririi romane. Templul Dianei, ca loc de veneratie imperiala, pastreaza inca in stare buna coloanele corintice din granit.
Monumentul a fost edificat in secolul al II-lea, si a facut parte cu siguranta dintr-un sir mai numeros de temple locale. Desi numele trimite la cultul zeitei Diana, nu exista dovezi arheologice directe care sa justifice aceasta legatura. Pe parcursul Evului Mediu templul a indeplinit functii diferite, cea mai cunoscuta fiind aceea de loc de executie in timpul Inchizitiei. Un alt obiectiv simbol este catedrala orasului, edificiu cu arhitectura Romanesque-Gotica ce prezinta unele elemente de originalitate.
Catedrala a fost construita incepand cu 1186, la 20 de ani dupa Reconquista, pe locul celei mai importante moschei mostenite de la mauri. Cateva secole mai tarziu, pe la anul 1400, biserica a fost restaurata in stil Gotic. Potrivit unei legende locale, flota condusa de Vasco da Gama si-a binecuvantat steagurile la aceasta biserica in anul 1497. Fata in fata cu Templul Dianei din Evora sta biserica Sao Joao Evangelista (Sf. Evanghelist Ioan), construita in stil Gotic-Mudejar.
Biserica Regala Sao Francisco este renumita mai ales pentru capela sa, care nu este pentru cei slabi de inima. In Capela dos Ossos (Capela Oaselor), peretii si stalpii centrali sunt acoperiti cu cranii si alte oase umane. Contrar asteptarilor, capela din Evora nu este singurul lacas de cult din lume “decorat” in acest fel.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro