La circa o ora distanta de Wroclaw, in regiunea geografica unde Polonia se invecineaza cu Cehia si Germania, se gaseste Swidnica. Spre deosebire de Wroclaw, Swidnica a reusit sa treaca neafectat prin cele doua razboie mondiale, asa incat se remarca astazi in fata turistilor printr-o oferta culturala de nerefuzat. O simpla plimbare pe strazile sale scoate la lumina tot ce are mai frumos: cladiri vechi, o biserica intrata in patrimoniul UNESCO, restaurante traditionale, magazine si bazaruri in care uiti notiunea timpului.
In goana dupa obiective, care ti-ar putea face pofta de o gustare, opreste-te la “piekarnia” pentru a savura o bucata de paine proaspata sau la “cukarnia” (cofetarie) pentru o portie delicioasa de tort. In Swidnica influenta culturala prusaca se simte la fel de puternic ca pe teritoriul Germaniei de astazi. Casele in special, se supun acelorasi rigori iar gustul pentru frumos este asemanator, daca nu identic.
Biserica catolica a Sfintilor Stanislav si Vaclav, din secolul al XIV-lea, poseda cel mai inalt turn din Silezia, de 103 m. Biserica Ksciol Pokojowe a fost construita intre 1656-1657 din lemn si paie si reprezinta singurul monument din oras inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Din exterior, aceasta se aseamana mai degraba cu un teatru sau cu o casa a operei decat cu o biserica (prima imagine de sus). Atentie sa nu o treceti cu vederea din graba sau neatentie. In spatele lacasului de cult se afla vechiul cimitir nemtesc care da o nota sumbra locului.
Daca ai norocul sa ajungi la Swidnica in luna iulie si esti iubitor de muzica clasica, vei asista la Festivalul Bach. Concertele au loc in Biserica Ksciol Pokojowe si in alte locuri din oras. Primaria din secolul al XVI-lea a fost renovata de nenumarate ori si reprezinta o combinatie de elemente gotice, renascentiste si baroce. Biserica in stil baroc Sf Iosif si Biserica Sf. Cristofor dateaza din aceeasi epoca. Alte atractii includ orasul vechi si piata Stary rynek.
I. C.
editor artline.ro