Ruinele orasului antic Palmyra se gasesc in Siria Centrala, la o departare de 215 km de Damasc, si fac parte din patrimoniul modial UNESCO. Chiar si astazi, mult dupa ce ultimii locuitori aveau sa paraseasca asezarea, orasul Palmyra are multe de oferit celor insetati de cunoastere, fiind una dintre cele mai populare destinatii turistice din tara.
Numele reprezinta traducerea in limba greaca a lui Tadmor ("palmier"), si se datoreaza vegetatiei care se dezvolta in apropierea oazei de aici. Calatoria prin dogoarea desertului ofera putine elemente cu adevarat spectaculoase pana se ajunge la situl arheologic, caravanele traditionale ale nomazilor facand exceptie.
Palmyra a fost reprezentativ in antichitate printre orasele care existau pe ruta comerciala ce lega China de Europa. In timpul campaniei lui Alexandru cel Mare in Orient are loc contactul dintre cultura greaca si cea locala.
Odata cu bunurile si marfurile tranzitate aveau sa patrunda in regiune si caracteristicile culturale ale popoarelor care participau la comert. Credintele, traditiile si obiceiurile acestora ni s-au transmis pana astazi in masura in care au putut lua o expresie plastica, cum se intampla in cazul arhitecturii. Arta reflecta intr-o mare masura presiunea exercitata de Imperiul roman si cel persan. Datorita impozitelor mari impuse caravanelor, Palmyra a devenit unul dintre cele mai bogate din vremea sa, castigand totodata puterea politica si militara.
Ruinele de la Palmyra dezvaluie ca in comparatie cu alte asezari contemporane, aceasta beneficia de o retea densa de strazi. Drumul principal care poate fi inca vazut era insotit de 1500 coloane corintice, de-o parte si de alta, iar la unul din capete era strajuit de un arc monumental.
Printre cele mai apreciate din Palmyra sunt urmatoarele monumente: templul Ba'al, Tetrapylon (Patru coloane) si vechiul teatru. Templu lui Ba'al este considerat cel mai important edificiu religios al Orientului Mijlociu din primul secol dupa Hristos si are de o forma aproape patrata. In afara de zidurile vechi, Palmyra adaposteste o serie de monumente funerare de mari dimensiuni care alcatuiesc asa numita Vale a Mormintelor.
In apropiere de situl arheologic puteti vizita Muzeul de Arheologie care expune statuete si alte obiecte scoase la lumina in Palmyra.
Sursa foto