Orasul antic Cyrene se situeaza pe locul doi pe teritoriul Libiei din punct de vedere al importantei arheologice. In timp ce Leptis Magna, cea mai importanta asezare antica, a fost creatia romanilor, Cyrene avea sa ia fiinta in anul 630 i. Hr. gratie elinilor sositi de pe insula Thera.
La scurta vreme Cyrene devine una dintre asezarile prospere ale Libiei, mai ales sub conducerea lui Battus IV. Ca dovada, in anul 460 i. Hr. orasul capata statutul de republica. Fiind situat intr-o regiune fertila de pe coasta africana a Mediteranei, va intra in atentia lumii pentru productia agricola bogata. Dar acelasi lucru il va transforma treptat si intr-un obiectiv tinta al Imperiului Roman care reuseste sa preia controlul in anul 96 i. Hr.
Asemenea altor polisuri antice contemporane, Cyrene se va remarca si prin realizari in plan arhitectonic-edilitar, cultural si filosofic. Scoala fondata de Aristippus in secolul al III-lea i. Hr. a ramas cunoscuta, de pilda, pentru cativa dintre ganditorii pe care i-a format.
Doar o parte dintre ruinele antice ale orasului Cyrene se pot vedea astazi, multe dintre comori fiind inca tainuite in pamant. Totusi, o imagine asupra infatisarii sale va puteti crea strabatand pe jos drumurile pavate cu lespezi tocite de piatra. Pentru cei care gasesc frumosul in lucrurile simple puse in valoare de situl arheologic, aceasta experienta are o nemasurata importanta.
In ciuda importantei sale istorice si a frumusetilor naturale care inconjoara orasul, Cyrene nu a devenit inca o destinatie turistica reputata. Fiindca nu asigura facilitati moderne, situl se bucura anual de un numar mic de vizitatori. Templul lui Apollo, construit in secolul al VII-lea, ramane in continuare centrul de greutate al orasului, fiind urmat de obiective precum: Agora, Casa lui Iason Magnus sau Templul lui Zeus. In anul 2005 arheologii au descoperit nu mai putin de 76 statui intacte, din perioada romana, pastrate sub un zid daramat la cutremurul din 375 d. Hr.
Corespondentul de astazi al orasului Cyrene este Shahhat, prin prisma pozitiei similare ocupate de acesta in regiune. De altfel, el a reusit sa preia si sa valorice o parte dintre comorile inaintasului sau. Situl arheologic Cyrene dobandeste statul de patrimoniu in anul 1982.