In ciuda dimensiunilor sale modeste, orasul indonezian Yogyakarta se numara printre cele mai importante centre de cultura din regiune, fiind renumit in domeniul artelor plastice, teatru, muzica, poezie si balet. Universitatea Gadjah Mada il claseaza in primele trei centre de invatamant superior din Indonezia.
Incepand cu perioada coloniala si continuand cu epoca influentelor patrunse din Asia continentala, Yogyakarta si-a diversificat componenta culturala, aspect istorisit si de arhitectura edificiilor reprezentative. Unii turisti sunt atrasi de agitatia de pe strada Malioboro care constituie "coloana vertebrala" a cartierului omonim, in timp ce altii se lasa purtati prin cele mai incantatoare locuri din oras.
Atunci cand a fost construit de olandezi in 1760, Fortul Vredeburg s-a numit Port Rustenberg, dar a capatat numele actual cinci ani mai tarziu cand incepe sa fie folosit ca baza militara. Din anul 1992 pana in prezent gazduieste o impresionanta colectie ce schiteaza colonialismul olandez pe aceste meleaguri. Fortul Vredeburg este doar unul dintre cele 11 muzee pe care aveti posibilitatea sa le vizitati.
Taman Sari sau Castelul de Apa a fost locuinta de odihna a familiei regale si dispune de un plan care vadeste intentia cu care a fost construit in 1758. Un alt obiectiv reprezentativ este Palatul Sultanului, Keraton. In traditia locala Keraton era infatisat in vechime ca centrul lumii, si ca urmare dispune de cea mai mare veneratie si apreciere din tot orasul Yogyakarta. Odinioara edificiul functiona ca resedinta a unui sultan, dupa cum indica si numele sau. Parte a obiectivului este deschisa acum vzitatorilor.
In afara orasului, la cativa kilometri distanta se gasesc doua locuri cu semnificatie religioasa profunda: complexul de temple hinduse Prambanan si Borobudur. Ambele execeleaza in privinta ornamentelor si impresioneaza prin pozitia ocupata in cadrul regiunii.
Sursa foto