Cu al sau plan neoclasic radiar si cu cladirile civile si bisericile din secolul al XVII-lea, orasul Yaroslavl certifica influentele culturale sosite din vestul Europei peste cele caracteristice Imperiului Rus.
Yaroslavl este vazut ca o perla a "inelului de aur", din care mai fac parte doar trei orase (Pereslavl-Zalessky, Rostov Veliky si Uglich) localizate in vestul si nordul Moscovei. Aprecierea amintita se bazeaza pe vechimea centrelor urbane si pe vocatia lor culturala de importanta nationala.
Orasul Yaroslavl este situat la confluenta unitatilor hidrografice Volga si Kotorosl, la aproximativ 250 km nord-est de capitala Rusiei. Despre radacinile comunitatii de aici marturiile arheologice au oferit informatii sumare. Se stie ca in secolele VIII-IX regiunea era stapanita de neinfricatii vikingi, si ca fondarea oficiala a orasului ar fi avut loc abia in anul 1010. S-au implinit, prin urmare, 1000 de ani de marele eveniment fapt ce a reprezentat un bun prilej de a se afirma, sosind in intampinarea vizitatorilor din lumea intreaga prin organizarea a numeroase spectacole si evenimente. Yaroslavl este vechi si modern in acelasi timp, reusind sa sintetizeze cu usurinta istoria intregii tari. De asemenea, amintim ca acesta este locul in care s-a nascut simbolul national al tarii, ursul rus.
Cladirile rezidentiale care intra in componenta centrului istoric se succed de-o parte si alta a strazilor largi fiind construite pe doua sau trei nivele respectand principiile arhitecturii neoclasice. Dupa mai multe incendii, orasul original de lemn a fost treptat reconstruit din piatra, incepand din secolul al XVI-lea.
In Yaroslavl exista un numar mare de biserici avand cupole in forma de ceapa, specifice acestui spatiu, si cateva asezaminte monahale din secolele XVI-XVII ce adpostesc fresce si iconostase de mare valoare. Centrul orasului concentreaza majoritatea obiectivelor de seama, printre care se numara: Teatrul Volkov, biserica Profetului Ilie si biserica Adormirea Maicii Domnului.
Manastirea Spassky este una dintre cele mai vechi de pe cursul superior al Volgai. Desi a luat fiinta in secolul al XII-lea pe locului unde templu pagan, cele mai vechi constuctii care ni s-au pastrat dateaza din secolul al XVI-lea (catedrala Schimabrii la Fata, Poarta Sfanta si Clopotnita).
Biserica Sf. Ioan Botezatorul este asociata cu perioada de maxima dezvoltare a scolii de arhitectura din Yaroslavl. A fost construita intre anii 1671-1687 pe malul raului Kotorosl, in cel mai bogat cartier al timpului. Frescele originale executate de Dmitry Plekhanov si Fyodor Ignatyev se numara printre principalele atractii ale acesteia, alaturi de exteriorul acoperit cu ornamente executate cu mult bun gust.