Wroclaw, una dintre metropolele de seama ale Poloniei, se numara negresit printre cele mai pline de viata, frumoase si atractive asezari din nordul Europei. Raspandit fiind pe 12 insule, circulatia se desfasoara prin intermediul a peste 100 de poduri care in afara de de functia practica satisfac cerintele estetice.
Plimbarea poate sa inceapa chiar din vechea piata Rynek, care a fost readusa la splendoarea de odinioara dupa daunele suferite in cel de-al doilea razboi mondial. Centrul pietei al carei plan initial dateaza din 1241 este ocupat si astazi de cladirea gotica a primariei si de alte cateva edificii rezidentiale cu fatade subordonate stilurilor gotic si Art Nouveau.
Muzeele detin intreg patrimoniul arheologic insa cel cultural se intalneste mai ales dincolo de limitele incaperilor, pe strazi, in parcuri si in piete. Biserica gotica Sf Elisabeta, monument de arhitectura construit un veac mai tarziu, constituie o marturie vie a trecutului glorios al orasului.
Cupola principala masura in cel mai inalt punct al sau 130 m, insa o ploaie cu grindina si apoi un incendiu aveau sa-i produca daune iremediabile. Noua silueta masoara 91,5 m si spre satisfactia vizitatorilor dispune in partea superioara de un punct de observatie.
Daca doriti sa vizitati cea mai veche parte a orasului atunci trebuie sa mergeti la Ostrow Tumski, pe crampeiul de pamant dintre malurile raului Oder. Marturiile arheologice scoase la iveala in partea vestica a insulei sunt cele mai vechi din regiune. Astfel, se pare ca o biserica din lemn ar fi functionat aici inca din secolul IX deservind o comunitate de circa 1500 persoane. Primele edificii erau desigur confectionate din lemn, insa prima cladire ceva mai solida va fi fost un lacas de cult benedictin.
Parcul Sczytnicki a luat nastere in secolul al XVIII-lea si concentreaza peste 370 specii de arbori si arbusti printre care se numara cateva raritati dendrologice. In afara de gradina amenajata in stil japonez atentia este atrasa de bisericuta din lemn la fel de veche precum parcul.
Sursa foto