Vezelay este unul dintre acele orase de provincie neinsemnate administrativ dar care au o incarcatura spirituala extrem de bogata. Vezelay se afla in nord-estul Frantei, in provincia Burgundia, si este cunoscut mai cu seama pentru Bazilica St. Magdelene, aflata in patrimoniul mondial UNESCO din anul 1979.
Favorabilitatile cadrului natural au facut posibila infiriparea unei asezari pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri. Potrivit legendei, nu cu mult timp inainte de incheierea primului mileniu, un calugar pe nume Baudillon aducea la Vezelay moastele Sf. Maria Magdalena de la Saint-Maximin la Sainte-Baume.
Dupa 1058, bazilica devenise un centru de pelerinaj important, asa cum a ramas dealtfel pana in zilele noastre. Tot de aici plecau in epoca medievala credinciosii catolici in marele pelerinaj catre Santiago de Compostela sau pe urmele Sf. Iacob. In perioada de glorie, Vezelay ajunsese sa numere aproape 10.000 de locuitori, cifra din care un procent major il constituiau pelerinii.
Aceasta situatie nu va dura insa multa vreme pentru ca orasul a fost ruinat in timpul Razboiului de o suta de ani, iar ceva mai tarziu de conflictele religioase. Biserica benedictina St Magdelene, cu modelele sale complexe de capiteluri si portaluri sculptate, este una dintre principalele capodopere ale stilului Romanesque pe teritoriul Burgundiei.
Fie ca sosesti la Vezalay pe jos, cu masina sau pe spatele unui asin sau cal, asigura-te ca vei savura fiecare clipa in timp ce urci spre biserica. Case medievale imbraca dealul, aliniate de-a lungul strazii principale. Din loc in loc, placile comemorative marcheaza locuintele in care oameni de litere, precum Romain Rolland, Max-Pol Fouchet, Georges Batailles sau Jules Roy s-au nascut ori au creat de-a lungul vietii.
Aproximativ la jumatatea drumului veti intalni Muzeul Zervos, care adaposteste lucrari de Calder, Miro si Max Ernst. Acordati timp generos nartexului si intrarii in bazilica inainte de a patrunde in naosul inundat de lumina. In interior, indreptati-va atentia si catre cripta carolingiana sub care ar fi fost depus trupul Mariei Magdalena.
Din luna iunie pana in septembrie, lacasul de cult rasuna cu prilejul unor apreciate concerte de muzica religioasa. Cel mai faimos dintre ele se tine in august, in timpul festivalului “Rencontres de Vezelay”. Exista chiar si putina istorie protestanta in aceasta localitate: Theodore Beza, care a fost coleg cu Jean Calvin la Geneva, s-a nascut intr-o casa aflata in apropierea bazilicii.
Cand va aflati in Vezelay ar fi pacat sa nu acordati macar putina atentie si preparatelor culinare. Se mananca foarte bine, de pilda, in restaurantele amplasate la baza dealului, cum ar fi L’esperance. Bourgogne Vezelay este denumirea vinului local. Viile care coboara la marginea orasului produc o gama larga de bauturi bazate mai ales pe varietati de struguri ca Pinot Noir, Chardonnay si Melon de Bourgogne. Se crede ca podgoriile au luat nastere prin secolul al IX-lea, in jurul manastirii care fiinta in acest loc.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro