Numarand circa 300.000 locuitori, Utrecht este al patrulea oras ca marime din Olanda si resedinta provinciei omonime. Fiind una dintre cele mai vechi asezari din regiunea Tarilor de Jos, Utrech a beneficiat de-a lungul timpul de numeroase privilegii printre care acela de a fi un centru economic si politic important.
Desi cele mai vechi marturii arheologice din zona fac trimitere la Epoca Pietrei, forma embrionara a orasului avea sa se formeze abia in jurul anului 47 d. Hr., cand aici se infiripa o garnizoana romana. Orasul avea sa prospere si sa capete infatisarea care ne este familiara mai ales in perioada medievala, fapt reflectat de numeroasele constructii din centrul vechi.
La prima vedere Utrecht creeaza vizitatorilor impresia unui oras modern aglomerat in care stresul constituie o componenta nelipsita din viata de zi cu zi. Nimic mai eronat insa, la o privire mai atenta veti constata ca latura fascinanta a orasului nu lasa loc pentru alte simtaminte decat dragostea si admiratia in inima dumneavoastra.
Utrecht sau "inima Olandei" a indeplinit in prima etapa a existentei sale functia de resedinta a clericilor. Astfel se explica prezenta intr-un numar atat de mare a bisericilor cu rezonanta istorica in cadrul orasului. Catedrala Domkerk este de departe cel mai proeminent edificiu religios. Constuctia sa a inceput in anul 1245 si s-a incheiat abia la 1517. Chiar daca multe dintre componentele sale au fost cu timpul inlocuite, lacasul de cult a continuat sa isi pastreze caracterul arhaic.
Nu departe de aici aveti posibilitatea sa vizitati Gradina Episcopala si Dom Kloostergang, o arcada constuita in secolul XV ce include cateva vitralii magnifice.
Fiind dezvoltat pe unul dintre afluentii Rhinului orasul Utrecht este dotat cu cateva canale capabile sa va scape cu usurinta, chiar si pentru cateva momente, din monotonia cotidiana. Cel mai vechi, si prin urmare si cel mai faimos dintre acestea, poarta numele de Oudergracht. Daca acest mod de a cunoaste partea veche a orasului nu v-a satisfacut setea de nou si de cunoastere, va mai ramane sa incercati transportul cu trasura.
Sursa foto:
http://www.restate.geog.uu.nl/studies/Photos/cities_utrecht.jpg