Oraselul croat inconjurat de apa si de tarmuri stancoase, Trogir, se numara printre cele mai valoroase asezari urbane din Croatia si din Europa. Faptul este confirmat nu numai de turistii care vin in numar mare an de an ci si de oficialitati, fiind inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Trogir este situat pe o mica insula intre partea continentala a Croatiei si insula Ciovo, la 27 km de orasul Split. Istoria urbei de astazi se intinde pe o surprinzatoare perioada de 2300 ani, timp in care mai multe civilizatii si culturi s-au suprapus pentru a da nastere acestei bijuterii de la Marea Adriatica.
Fazele incipiente ale dezvoltarii si personalitatea i-au fost oferite din antichitate de catre greci si romani si duse mai departe de catre venetieni incepand cu anul 1420. Strabatand orasul pe cele mai importante artere ale sale, vizitatorul are sansa sa descopere o sumedenie de cladiri istorice, palate, biserici si fortificatii ramase din perioadele zbuciumate ale locului.
Centrul medieval care reprezinta inima culturala a orasului, este bine individualizat prin intermediul vechilor ziduri de aparare. O serie de palate si de locuinte construite in stilurile romanesque, gotic, renascentist si baroc fac cinste epocilor in care au fost construite. Mergand prin labirintul de stradutele inguste atentia va fi atrasa in mod deosebit de siluetele impozante ale castelului, turnului si bisericilor medievale.
Poarta orasului este impodobita cu statuia unui leu si cu cea care il infatiseaza pe patronul spiritual al orasului, Sf. Ioan de Trogir. Aceasta este una dintre cele mai aglomerate zone din oras.
Asemenea altor biserici importante din Dalmatia, Catedrala Sf. Laurentiu a fost construita pe altarul uneia mai vechi distrusa de invadatorii pagani in evul mediu. Constructia bisericii actuale a inceput in secolul al XII-lea insa a fost finalizata dupa trecerea mai multor zeci de ani dupa cum o arata si stilurile arhitectonice multiple pe care le cuprinde.
Naosul triplu al catedralei ii confera o nota de originalitate transformand monumentul intr-unul dintre cele mai reprezentative ale evului mediu.
Cetatea Sv. Marko a fost construita la jumatatea secolului al XV-lea ca parte dintr-un sistem amplu de fortificatii. Astazi, la marile evenimente de peste an curtea interioara a castelului este utilizata ca loc de intalnire pentru cei care doresc sa vizioneze filme in aer liber.
Trogir este o destinatie perfecta pentru relaxare in care ti-ai putea petrece multe zile fara sa intervina monotonia. Totusi, pentru cei care sunt interesati sa cunoasca si imprejurimile mentionam ca de aici puteti ajunge cu usurinta pe insula Ciovo.
Sursa foto