Situat pe coasta Marii Negre, in nord-estul Turciei, orasul Trapezunt poseda toate resursele materiale si spirituale necesare pentru a se contura ca o destinatie la care sa ravneasca fara dar si poate turisti de pretutindeni. Clima este relativ blanda, soarele dogoritor de vara ridica mercurul din termometre pana la 27 grade Celsius iar iarnile sunt usoare, inregistrandu-se temperaturi de minim 5 grade Celsius.
Ocupand un loc strategic pe vechiul drum al matasii si fiind o poarta spre Iran, India si muntii Caucaz, orasul Trapezunt si-a cladit propriile valori in materie de cultura si civilizatie materiala.
Chiar daca inceputurile sale ce coboara 1000 ani i. Hr. sunt legate de infiintarea unei colonii grecesti, prezentul lasa sa se intrevada mai mult cea de-a doua parte a existentei sale, perioada de dupa 1461 in care orasul devine parte componenta a Imperiului Otoman.
Limba greaca s-a vorbit inca din antichitate iar acest lucru se observa din dialectul local care a mostenit elemente ce pot fi intelese de orice elinofon. Partea ciudata este ca daca odinioara vorbitorii dialectului erau doar din randul ortodocsilor, astazi aproape toti sunt musulmani.
Trapezuntul se mandreste cu un numar important de atractii turistice, unele dintre ele datand din perioada antichitatii. In oras se pot gasi de asemenea locuri incantatoare de petrecere a timpului liber, de distractie si de luat masa. Istoria orasului este concentrata numaidecat intre zidurile Muzeului Trapezunt, acolo unde veti gasi colectiile de artefacte ivite in siturile arheologice din regiune.
Biserica construita in stil bizantin Sfanta Sofia este potrivit anumitor opinii una dintre cele mai incantatoare prezente in peisajul cultural al Trapezunutului. Lacasul de cult a fost edificat din initiativa familei Comnenilor in secolul al XIII-lea si ulterior marit de Manuel Paleologul al VIII-lea. Din 1957 fiinteaza ca muzeu pastrand numeroase fresce evocatoare.
Interesante in aceeasi masura pot fi si bisericile bizantine transformate in moschei: biserica Phanagia Chrysocephalos (Moscheea Fatih), biserica Sf Eugene (Yeni Cuma Cami), biserica Sf. Ana si biserica Sf Vasile.
Una dintre cele mai aprinse faclii ale ortodoxiei care mai ard in provincia Trapezuntului este Manastirea Sumela. Asezamantul monahal impresioneaza prin pozitia sa spectaculoasa, la 1200 m deasupra nivelului marii, si prin istoria si legendele care o imbraca intr-un val de taina.