Pe tarmul sudic al lacului Balaton din Ungaria se gaseste Siofok, oras medieval cu traditie in sfera culturala, mult apreciat pentru monumentele sale si pentru frumusetea cadrului natural. Aerul curat, lipsa poluarii si peisajele care includ foarte multa apa au transformat regiunea orasului Siofok intr-o atractie turistica de prima importanta.
Astfel, daca in extrasezon populatia orasului se ridica la 23 500 locuitori, vara numarul acestora este de cinci ori mai mare pe seama turistilor sositi din toate colturile Ungariei si din intreaga lume.
Siofok este atestat documentar inca din anul 1055 dar cu siguranta are o vechime mult mai mare dupa cum indica marturiile arheologice din regiune. Un moment de cotitura in evolutia sa a avut loc dupa infrangerea de la Mohacs, cand orasul a fost cucerit de turci ( in anul 1543). Eliberarea orasului avea sa aiba loc mult mai tarziu, in anul 1688.
Siofok este cea mai populara statiune de pe tarmul lacului Balaton si totodata cea mai atractiva din punct de vedere al serviciilor de cazare si posibilitatilor de petrecere a timpului liber. Alte orase importante situate pe malul lacului Balaton sunt: Balatonfured, Keszthely si Balatonboglar.
Climatul bland si numarul ridicat de zile scaldate de soare au condus la dezvoltarea sporturilor de apa, fapt resimit cu precadere in timpul sezonului cald.
Pentru cine doreste sa-si petreaca timpul intr-o imensa zona verde din interiorul orasului a fost amenajat Parcul Millennium, chiar in apropiere de gara. Daca optati insa pentru parcul Oulu ar fi pacat sa nu vizitati si biserica evanghelica de lemn proiectata de distinsul arhitect Imre Makovecz.
Unul dintre multiplele simboluri ale orasului Siofok este turnul de apa, o varianta ungureasca a "Foisorului de Foc" din Bucuresti. Cladirea a fost constuita in 1912 si are o inaltime de 45 m..
Muzeul Imre Kalman a fost amenajat chiar in casa in care s-a nascut acest rege al operetei. Dintre evenimentele care atrag atentia oamenilor in Siofok amintim Festivalul International de Folclor de la inceputul lunii iulie.
Sursa foto