Unul dintre cele mai importante centre economice si culturale din Albania este cuprins intre raurile Drin si Bun din campia Mbishkodra si poarta numele de Shkodra. Asezarea a fost in mod continuu locuita de la infiintarea sa in secolul IV i. Hr. pana in zilele noastre.
Mandrindu-se asadar cu o istorie extrem de bogata dar si cu o pozitie geografica pitoreasca la marginea lacului omonim, Shkodra are toate calitatile pentru ca cel putin de acum inainte sa se dezvolta ca destinatie turistica de interes general. Lacul Shkodra, un fost golf al Adriaticii, se afla la granita cu Muntenegru si este cel mai mare din Blacani.
Daca ocupatia venetiana a lasat doar cateva urme in cultura locala, cea turceasca inceputa dupa lupta eroica din 1479 va pecetlui in mare parte infatisarea orasului. Astazi, Shkodra este un spatiu care sintetizeaza mai multe culturi si mai multe credinte fiind un bun exemplu in privinta tolerantei intre religii. O vizita la Muzeul de Istorie v-ar ajuta sa intelegeti degraba trecutul si prezentul centrului urban, vizitand colectiile arheologice si etnografice. Cladirea insasi are o importanta aparte, datand din anul 1815 adica din plina epoca otomana.
Castelul Rozafa este poate cel mai cunoscut reper al orasului in ciuda faptului ca este situat in afara acestuia, pe un deal inalt de 133 m. Sapaturile arheologice au demonstrat ca forma de relief proeminenta a fost locuita inca de la inceputul epocii bronzului, iar ceea ce se vede astazi sunt urme din perioada ocupatiei venetiene.
Intre zidurile sale masive sunt ascunse mai multe cladiri ale administratiei venetiene, biserica Sf Stefan, construita in doua etape in secolele XIII-XIV, si o clopotnita. Castelul Rozafa este pe buna dreptate unul dintre cele mai mari si fascinante castele din tara.
La baza complexului medieval impresionant se afla Moscheea de Plumb, construita in 1774 de Mehmet Pasa Bushati dupa modelul Moscheei Albastre din Istanbul si are dupa cum indica si numele, acopris de plumb. Alte doua moschei din centrul orasului dar apartinand epocii moderne sunt: Moscheea Al-Zamil si Moscheea Noua.
In apropiere de Shkodra, la circa 6 km spre nord se gaseste Podul Mes (Mesit Ura e), cea mai mare si mai bine conservata structura de acest tip din Albania. Podul a fost ridicat peste raul Kir la 1768 pe traseul rutei comerciale care lega orasul Shkodra de Kosovo. Podul Mes are o lungime de 108 m, latimea de 3 m si 13 arcuri simetrice.
Sursa foto