Putine sunt orasele care se ridica la valoarea orasului Rovinj. Farmecul sau izvoraste din cadrul natural exceptional si din strazile si cladirile care evoca vechimea sa. Spatiul limitat oferit de peninsula pe care s-a format a condus la nasterea unui sistem stradal intalnit si in cazul altor orase medievale care au beneficiat de conditii similare. Este vorba despre un sistem de strazi inguste pavate cu lespezi de piatra care ii ofera o nota de arhaism.
imagine: www.rovinj.com
Este greu de afirmat cu certitudine de cand dateaza orasul Rovinj si cand a inceput sa capete importanta. El este mentionat pentru intaia data in lucrarea unui anonim din Ravenna care a scris despre "Castrum Rubini" referindu-se la secolul al V-lea. Marturiile arheologice descoperite pe insula atesta insa o locuire si mai timpurie care pare sa dateze dinainte de era noastra.
Doi dintre factorii care au avut in mod sigur o contributie majora la nasterea si dezvoltarea orasului Rovinj au fost pozitia strategica si posibilitatile de dezvoltare la Marea Adriatica. Functia de port capatata din cele mai vechi timpuri este indeplinita si in prezent. Zona destinata acestui tip de activitate este una dintre cele mai dinamice reprezentand un amestec contrastant de barci pescaresti si iahturi.
Pana in secolul VII d. Hr orasul era deja inconjurat cu ziduri de aparare. Din cele sapte porti construite initial mai exista astazi doar trei: poarta Sfantul Benedict, Portico si poarta Sfanta Cruce.
Biserica Sf Eufemia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Rovinj. Lacasul construit pe locul vechiului "Castrum Rubini" dateaza din secolul al XVIII-lea si domina intreg centrul istoric. In partea superioara a clopotnitei sale, care atinge o inaltime de 60 m, se afla statuia Sf. Eufemia, ocrotitoarea orasului.
Din aceeasi perioada dateaza si Manastirea Franciscana de pe strada "De Amicis" ce detine o biserica construita in intregime in stil baroc. Complexul monastic adaposteste si o biblioteca impresionanta si un muzeu interesant de obiecte liturgice. Alte cladiri remarcabile sunt biserica Sf Toma si biserica Sf. Treime.
In apropiere de Rovinj la o distanta de aproximativ 23 km se gasesc ruinele orasului Dvigrad, parasit inca din secolul al XVII-lea. Ruinele bisericii Sf. Sofia sunt printre cele mai spectaculoase din zona.
imagine: http://www.rovinj.com/en/rovinj