Desi marile orase Sevilla si Granada nu impartasesc faima cu mai micul Ronda, acesta se numara printre cele mai spectaculoase destinatii turistice din Spania ramase pana de curand in semiumbra. In regiunea Andalusia, ce se gaseste in sud-vestul tarii, Ronda este orasul cu cea mai rapida crestere din ultima vreme, surclasand din acest punct de vedere nume sonore precum al faimoasei Cordoba.
Cele mai importante atractii ale orasului pot fi vizitate in cateva ore dat fiind faptul ca majoritatea sunt concentrate in jurul podului nou si in partea veche a orasului. Din orasul Ronda se poate ajunge cu usurinta la pestera "Cuevas de la Pileta", o adevarata comoara pentru speologi si arheologi, unde pot fi admirate bizare forme subpamantene plasmuite de natura in milioane de ani si desenele rupestre ale unor oameni care si-au gasit adapostul aici in urma cu 10 000-25 000 ani i. Hr, adica in Epoca Pietrei.
Dincolo de Santa Maria la Mayor din Roanda, la extremitatea sudica a platoului se afla vehea cetate Alcazaba a maurilor, distrusa de francezi in anul 1808. Pe strada "Calle Arminan" aveti ocazia de a patrunde in universul magazinelor de antichitati si de a vizita doua muzee interesante: Muzeul de Vanatoare si Muzeul Lara. La capatul strazii veti fi intampinati de Casa Regelui Maur care detine minunate gradini de la care se poate cobori la minele constuite in secolul al XIV-lea de Abomelik.
Orasul Ronda este impartit in doua sectiuni printr-un defileu spectaculos numit El Tajo. O imagine extrem de spectaculoasa asupra imprejurimilor se poate obtine de pe podul nou care traverseaza prapastia de 100 m adancime. Acesta a fost inceput in 1751 si terminat abia 42 ani mai tarziu.
Un alt obiectiv important care merita atentia dumneavoastra este arena "Plaza de Toros" construita in anul 1784. Aceasta este in prezent un frumos muzeu fiind recunoscuta pe plan mondial ca loc de bastina al luptelor moderne cu tauri.
Nu in ultimul rand merita sa faceti o oprire la cunoscutele bai arabe care au fost descoperite intamplator la poalele dealului pe care se afla orasul. Acestea dateaza din secolul XIII si din fericire inca se gasesc intr-o stare buna de conservare.