Poate ca nu este Reggio Calabria cel mai distins oras din Italia, insa cea mai calda capitala de provincie ar putea fi desemnat oricand. Cu o medie anuala cuprinsa intre 17-32 grade Celsius, si cu 547 mm de precipitatii pe an, orasul din varful peninsulei se numara printre cele mai agreate destinatii de vara din Europa.
Contrar asteptarilor, localitatea se prezinta similar la capitolul “Asezaminte culturale”, devansand unele atractii prestigioase promovate prin toate mijloacele media. Orasul este renumit in special pentru doua statui bronz Riace, dar si pentru bisericile, muzeele si parcurile sale fantastice.
Pentru a patrunde in atmosfera orasului trebuie sa te opresti obligatoriu la biserica San Paolo, reconstruita la inceputul secolului XX. Lacasul de cult are trei portaluri de bronz, si mozaicuri infatisandu-i pe Sf. Pavel, Sf. Luca, Sf. Ioan, Sf. Augustin, Socrate, Platon, Aristotel, Cicero, Virgil si Seneca.
De asemenea, iubitorii de istorie vor avea placerea sa descopere aici statuia lui Alexandru cel Mare si a lui Iulius Caesar. Biserica poarta numele Sf. Pavel, care potrivit Noului Testament ar fi poposit in drum spre Roma (unde urma sa fie judecat) si la Reggio Calabria vreme de o zi.
Catedrala actuala din Reggio se mandreste cu titlul de cel mai mare edificiu religios din Calabria. Statuile Riace, executate intre anii 460-430 i. Hr., se gasesc la Muzeul National al Greciei Mari si reprezinta doi razboinici greci cu barba. Legatura cu lumea elena este exprimata mai viu chiar de fragmentele de ziduri, divizate in patru sectiuni.
Cel de pe litoralul Falcomata dateaza din veacurile V-IV i. Hr. si este atribuit lui Dionysius al II-lea de Siracuza, care a reconstruit orasul. Nu mai putin relevante pentru istoria veche a asezarii sunt baile romane. Reggio a fost un oras prosper de greci, iar mai tarziu un aliat al Romei.
Pe strada Catanoso din cartierul Santo Spirito atentia va fi atrasa de arhitectura bisericii Saint Gaetano Catanoso (1879-1963). De asmenea, o parte importanta din ceea ce a ajuns sa insemne Reggio Calabria se datoreaza edificiilor publice din epocile trecute.
Palazzo Nesci este un conac incadrat in stilul Neoclasic, unul dintre putinele care au supravietuit cutremurului devastator din 1908. Piccolo Museo San Paolo, dedicat ca si biserica de mai sus Sf. Pavel, este un muzeu ce detine o colectie impresionanta de obiecte de arta medievale rusesti si bizantine. La Galeria de Arta a orasului veti gasi lucrari de Antonello da Messina, Mattia Preti, Luca Giordano, Giuseppe Benessai si ale altora.
Muzeul instrumentelor muzicale din Reggio Calabria adaposteste peste 800 de exemplare din diferite epoci. Acesta detine o sala de concerte, destinata evenimentelor culturale, si o sectiune pentru practicarea terapiei prin muzica.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro