Plovdiv, cu un numar de 370.000 locuiotori, este unul dintre cele mai vechi si importante orase din Balcani ocupand in prezent locul al doilea in Bulgaria din punct de vedere al dimensiunilor sale. Diferitele tipuri de civilizatii si culturi care s-au succedat pe teritoriul sau au dat nastere unei asezari demne de admiratie.
Mai vechi decat Roma sau Constantinopol, la Plovdiv nu te impresioneaza atat istoria sa indelungata cat marturiile incontestabile ale acesteia, acel mozaic cultural-artistic generat in timp de secole sau chiar milenii, care a supravietuit ca prin minune razboaielor, cutremurelor si intemperiilor climatice.
Se spune ca cine nu viziteaza partea veche a orasului nu a cunoscut nimic din adevaratul Plovdiv. Aceasta pe buna dreptate pentru ca aici aveti ocazia sa intalniti cele mai importante obiective ale sale si sa simtiti pulsul unor epoci de mult apuse.
Orasul Plovdiv adaposteste peste 200 de situri arheologice, dintre care 30 sunt de importanta nationala. Amintim in acest sens cele doua teatre aflate in stare buna de conservare care au fost construite de romani in secolul II i. Hr..
Mult mai bine reflectata este perioada medievala prin intermediul caselor, a turnurilor de aparare si a stradutelor pavate cu piatra de rau.
Multitudinea bisericilor vechi, a moscheelor si a bailor otomane reliefeaza intersectia dintre diferite culturi si influentele manifestate de ele in arhitectura si arta de-a lungul timpului.
In afara de bisericile ortodoxe numeroase din Plovdiv se intalnesc lacase apartinand cultului romano-catolic, cultului protestant si celui musulman. O atentie deosebita se cuvine sa acordati bisericii Sf. Constantin si Elena si moscheei Djumaya, aceasta din urma fiind considerata cel mai vechi lacas de cult musulman din Europa in afara Spaniei.
Pe teritoriul orasului Plovdiv se intalnesc patru muzee care intregesc imaginea din trecut dar si pe cea din prezent a localitatii. Este vorba despre Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie si Galeria de Arta a orasului care impreuna totalizeaza aproape 30 000 de obiecte de valoare.
Teatrul, literatura, muzica si artele plastice au fost cu toate imbogatite prin munca titanica a unor personalitati nascute in acest oras cu traditie bogata. Prin insasi infatisarea sa acesta a stimulat creativitatea pictorilor si muzicienilor si a constituit principala sursa de inspiratie a multor poeti si scriitori.
In Plovdiv inca din Evul mediu iconari de seama au realizat lucrari pretioase, iar traditia a fost purtata pana in vremurile moderne cand noua generatie a preluat cu mandrie valoroasa mostenire culturala.
Foto: tripadvisor.co.uk