Oraselul istoric Painswick este unul dintre cele mai bine conservate spatii urbane din intreg comitatul englez Gloucestershire fiind amplasat intr-o frumoasa si linistita zona deluroasa. Vechimea sa nu se cunoaste cu exactitate, se stie insa ca a cunoscut o perioada de inflorire in Evul mediu si ca pe teritoriul sau exista urme arheologice din epoca fierului.
Chiar daca este o asezare a carei populatie se ridica doar la 2000 suflete, Painswick detine mai multe obiective turistice decat unele orase mari de pe mapamond. Centrul sau, cu dimensiuni reduse, concentreaza cele mai importante obiective turistice dar si hotelurile si pub-urile de referinta.
Numarul insemnat de cladiri vechi si stradutele inguste ii ofera un aspect arhaic iar localnicii binevoitori contribuie in egala masura la farmecul sau. Edificiile din Piata Victoria sunt tipice pentru Painswick fiind construite in secolele XVIII-XIX din piatra gri-argintie extrasa din regiune.
In Painswick puteti vizita cel mai vechi oficiu postal din Anglia construit la anul 1428, singura cladire din oras care si-a pastrat pana astazi fatada originala lucrata in lemn.
Primaria veche a orasului a fost construita in anul 1590, ocupand initial o pozitie centrala in cadrul pietei. Mai tarziu, probabil tot in timpul secolului al XVI-lea au fost adaugate si cele doua coloane clasice iar in 1850 sala de judecata si cateva celule. In epoca victoriana etajele au fost inlaturate si s-a stabilit sa indeplineasca functia de primarie.
Insa cladirea care domina intreaga asezare prin aspectul sau impozant este Biserica Sf. Laurentiu, a carei turla poate fi distinsa din aproape orice locatie. Monumentul a fost construit spre sfarsitul secolului al XIII-lea insa a suferit ma multe modificari mai ales in secolul al XIX-lea. Din cladirea originala se mai pastreaza doar turnul.
Un alt lacas de cult ce merita atentia dumneavoastra este Biserica Sf. Maria. Obiectivul este inconjurat de un numar insemnat de arbori de tisa, care au devenit in timp la randul lor atractii turistice gratie unor superstitii pe care le-au nascut. Una dintre ele sustine de pilda ca daca veti numara arborii veti ajunge de fiecare data la un alt rezultat.
Sursa foto