Orvieto se afla in provincia italiana Terni si este un orasel vechi ale carui inceputuri raman inca invaluite in incertitudine. Pozitia remarcabila ocupata pe culmea unui deal vulcanic si cultura bogata fac dovada vocatiei sale turistice. Numele orasului deriva din latinescul "urbs vetus" si reprezinta el insusi un indiciu al vechimii sale milenare.
Orasul Orvieto a pastrat mult timp taina labirintului de tuneluri sapate in roca vulcanica. Se pare ca famiile nobillor evadau prin intermediul lor in perioadele zbuciumate ale istoriei. Astazi complexul de galerii reprezinta una dintre cele mai mari atractii turistice ale asezarii.
Artefactele scoase la lumina in zona si expuse in Muzeul de Arheologie denota ca aici exista unul dintre centrele infloritoare ale civilizatiei etrusce. In secolul al III-lea i. Hr. orasul va fi anexat Imperiului Roman, iar dupa prabusirea acestuia trece sub administratia gotilor si lombarzilor. Inca din secolul al XIV-lea Orvieto se numara printre atractiile culturale ale epocii, dupa ce Sf. Toma de Aquino vine sa predea la universitatea locala numita Studium.
Catedrala din Orvieto sau Duomo este una dintre cele mai frumoase biserici din Italia si a fost ridicata incepand cu anul 1285. Lacasul de cult respecta principiile stilului gotic, fiind impartit in trei nave si are o fatada conceputa de Lorenzo Maitani. Aceasta este impodobita in partea inferioara cu scene biblice iar in partea superioara cu mozaicuri si statui ale Maicii Domnului, Sfintilor Apostoli si Profetilor din Vechiul Testament.
Capela Maicii din San Brizio, situata in dreapta catedralei, ascunde operele unor nume mari fiind pictata de catre Fericitul Angelico din Fiesone. Fresca a fost executata in 1447 si se spune ca insusi Michelangelo ar fi venit sa se inspire din scena "Judecatii de Apoi" inainte sa picteze Capela Sixtina. Tot aici se afla "Punerea in mormant a Mantuitorului" de Signorelli si multe sculpturi de Salza (1572).
In palatul papilor, constuit de Bonifaciu al VIII-lea fiinteaza un muzeu al antichitatilor etrusce care cuprinde si unele obiecte provenite din admirabila catedrala. Alte lacase de cult memorabile sunt biserica San Giovenale, construita in anul 1004, si biserica San Andrea, intrata in istorie pentru faptul ca aici a fost investit rege al Ierusalimului Pierre d'Artois la anul 1220.
Sursa foto
http://www.roninrome.com/wp-content/uploads/2009/05/orvieto-1.jpg
http://www.initaly.com/regions/umbria/pix/orvieto-duomo.jpg