In parte de sud-vest a Macedoniei, pe malul lacului Ohrid se afla orasul cu acelasi nume cunoscut indeobste ca un important centru turistic. Circa 171 km il despart de Skopje in timp ce de orasul Struga doar 15 km.
Ohrid are o populatie de 52 000 locuitori alcatuita preponderent din macedoneni alaturi de care vietuiesc si turci, intr-un numar mai mic. Clima blanda si numeroasele posibilitati de relaxare oferite de lacul langa care se afla fac din orasul Ohrid un obiectiv solicitat mai ales in perioada anotimului cald. In afara de pozitia geografica remarcabila, orasul Ohrid beneficiaza de o incarcatura culturala demna de apreciere. Partea noua formeaza cu cea veche un adevarat mozaic de stiluri arhitectonice, sintetizand parca trecutul si viitorul.
Ohrid este una dintre cele mai vechi asezari din Europa, fiind mentionat intaia data sub numele de Lychnidos intr-un document din anul 353 i. Hr.. In secolul IX a fost botezat cu numele pe care si-l pastreaza si astazi, ce pare sa provina din sintagma "Vo Hrid", adica "pe deal". In perioada bizantina Ohrid a devenit un important centru cultural si economic, fiind utilizat si ca centru episcopal al Bisericii Ortodoxe. Se spune ca in vechime aici existau 365 lacase de cult, adica tot atatea biserici cate zile are anul, fapt pentru care a fost supranumit "Ierusalimul macedonean".
Biserica Sf. Sofia este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura si arta din Evul Mediu. Cea mai mare parte a bisericii a fost constuita in secolul al XI-lea iar unele elemente dateaza din secolul XIV. Chiar daca pentru o vreme a functionat ca moschee, aceasta a conservat numeroase picturi murale din primele veacuri ale existentei sale.
Nu mai putin importanta este biserica Maicii Domnului Perivleptos pe care o veti gasi mergand in zona veche a orasului. Aceasta a fost construita in 1295 si la randul sau a beneficiat de fresce impresionante. De fapt, atunci cand biserica Sf Sofia a fost transformata in moschee multe odoare ale acesteia au fost transferate la biserica Maicii Domnului, multe existand pana astazi.
Din multitudinea de obiective religioase mai amintim doar biserica Sf. Ioan Bogoslov, un lacas despre care se crede ca a fost construit in veacul al XIII-lea. Arhitectura bisericii combina cu originalitate elementele bizantine cu cele armenesti.
In asa zisele "zile de piata", bazarul vechi din Ohrid este unul dintre locurile cele mai dinamice din oras. Alaturi de maruntisurile care se vand la preturi modeste, puteti achizitiona diferite produse de lut, instrumente muzicale macedonene si broderii cu motive traditionale.
Totusi, nicio vizita in Ohrid nu ar fi completa fara o oprire la teatrul antic in aer liber si la cetatea Samoil. Confom primelor marturii date de cronici cea din urma a fost ridicata in jurul anului 476, fiind imbunatatita ulterior de tarul de la care isi va lua numele. Cetatea Samoil este cea mai monumentala constructie din Ohrid cu cele 18 turnuri de aparare si 4 porti.
Sursa foto