Marsilia este orasul cel mai vechi din Franta, si in ciuda preconceptiilor, poate concura cu orice asezare din Orient Mijlociu la acest capitol. Cele mai vechi dovezi ale existentei unei comunitati umane in zona dateaza de 30.000 de ani, asa cum arata artefactele preistorice descoperite in pestera subacvatica Cosquer. O alta descoperire de data recenta a scos la iveala urme ale unor constructii din caramida, vechi de peste 7000 de ani.
Legenda spune ca un grup de navigatori greci, grup condus de un anume Protis, a acostat pe tarmul unei asezari locuite de tribul galic al Ligurilor, in preajma anului 500 i.Hr. Este vorba, potrivit traditiei, de actualul Port Vieux. Casele vechi si inalte ale cartierului Le Panier din Marsilia incep de la cheile din partea de nord a Vieux Port.
Mai mult decat o simpla poveste ar fi ca Sfantul Ioan Casian, initiatorul monahismului galic, nascut in tinuturile Dobrogei, s-a stabilit la Marsilia in secolul IV. Acesta a fost calugar la Betleem, calugar pelerin in Egipt, diacon la biserica St. Ioan Gura de Aur in Constantinopole si preot la Roma.
Monumentele religioase ocupa un loc important intre obiectivele turistice ale orasului modern. La doar cateva strazi distanta de Portul Vieux se gaseste Bazilica Notre-Dame de la Garde. Fortareata, far, si asezamant de pelerinaj deopotriva, "La Bonne Mere", asa cum este cunoscuta catedrala Notre Dame de la Garde, este simbolul orasului Marsilia. Construita pe cel mai inalt punct al orasului, bazilica poate fi zarita de pe stradute si printre arcadele Marsiliei, indata ce iesiti din Gara Saint Charles.
Minunatul design arhitectural neo-bizantin al bazilicii domina dealul si ofera cu siguranta o perspectiva incredibila, in timp ce privelistea din varful dealului este si mai spectaculoasa. Atractia principala a basilicii este statuia Fecioarei Maria de 36 de metri inaltime de pe clopotnita turnului cu vedere la una dintre cele mai pitoresti peisaje ale portului. Interiorul bisericii este decorat cu picturi murale frumos colorate si marmura. Cripta si cupola mare sunt alte puncte principale de atractie in interior, alaturi de mozaicurile complex colorate. Biserica romano-bizantina Notre Dame de la Garde, construita in 1864, este acoperita in intregime cu foita de aur.
In partea de sud a portului vechi veti intalni un alt reper istoric fabulos: Manastirea Sf. Victor. Construita in secolul V ca manastire romana, cladirea a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori in veacurile urmatoare. Marsilia ascunde un tezaur de artefacte istorice, cea mai semnificativa parte a acestuia putand fi admirata la Muzeul de Istorie din localitate.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.