Printre destinatiile turistice favorite ale anului 2014, pe locul al saselea se situeaza orasul marocan Marrakech, care a facut un salt de 13 pozitii fata de clasamentul de anul trecut. Lucrurile par sa mearga de minune pentru locuitorii ce isi castiga existenta de pe urma comorilor culturale ale urbei amplasate la circa 15 de km de coasta Oceanului Atlantic. Marrakech este al treilea cel mai mare oras din Maroc, dupa Casa Blanca si Rabat, si se gaseste la poalele Muntilor Atlas ale caror tample par caruntite de albul zapezilor.
Chiar daca nu este cel mai potrivit loc unde sa scapi de agitatie - numarand nu mai putin de 1 milion de locutori - Marrakech atrage necontenit turisti mai ales prin monumentele sale de arhitectura din partea veche a orasului, numita Medina.
Labirintul de stradute ascunde vile bogate, palatele sultanilor si cateva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Sunt aici, de asemenea, vechi fortificatii din secolul al XII-lea, intinse pe o lungime de circa 12 kilometri. In timpul merinzilor a fost construita moscheea Ben Youssef alaturi de care se afla medresa (scoala coranica), avand acelasi nume.
Djemaa el Fna este piata in jurul careia se dezvolta orasul vechi si ar putea fi considerat centrul vital al Marrakech-ului. Nu este cunoscuta originea acestei piete si nici, cu siguranta, originea numelui. Aspectul pietei se schimba de-a lungul zilei: dimineata si la amiaza este locul unui vast targ in aer liber, cu tarabe care vand diferite obiecte (de la stofe, la sucuri de portocale, ou de struz, etc). Spre seara, tarabele se retrag, iar locul lor este luat de mese cu mancaruri facute pe moment, iar mai tarziu apar si cantareti.
Cei mai multi istorici sunt de parere ca orasul a fost fondat in 1070-72 de catre emirul Almoravid, care ii confera si statutul de centru politic, economic si cultural al regiunii. Numele asezarii isi are originile intr-un cuvant berber a carui semnificatie ar fi fost la inceput “Pamantul lui Dumnezeu”.
In perioada Evului Mediu, Marrakech a stralucit asemenea unui far in domeniile mentionate, influenta sa fiind pana departe resimtita. Medresa a fost construita de Abun-Hassan in secolul al XIV-lea si extinsa apoi, in 1570, de sultanul Abdallah el Chalib din dinastia Saiditilor. Este cunoscuta drept cea mai mare scoala islamica din nordul Africii, avand 150 de camere care dau toate intr-o curte interioara.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro