Elvetia este prin execelenta o destinatie de scara europeana, fiind dominata de peisaje montane spectaculoase si un nivel al bunului gust foarte dezvoltat. Avand in spate culmile inzapezite ale Muntelui Pilatus din Alpii Elvetieni, si totodata impartasindu-se de luciul straveziu al Lacului Lucerne, orasul care a imprumutat acest nume s-a consacrat si el printr-o frumusete rapitoare. Farmecul nu este un lucru care soseste doar din exterior ci izvoraste din fiinta bourg-ului, un rol primordial avandu-l cladirile vechi.
Un numar insemnat de repere arhitectonice se gasesc in centrul istoric, situat pe partea de nord a raului Reuss, acolo unde case construite pe jumatate din lemn isi fac aparitia la margini de piete sau pur si simplu pe stradute cu infatisare de secol XIX.
Lucerne ascunde marturii mai vechi de atat, si ne gandim de pilda la ramasitele zidurilor medievale ale orasului, situate pe un deal din apropiere, si la cele noua turnuri de veghe originale.
Daca veti intreba insa pe oricare dintre locuitori care este simbolul orasului, raspunsul va fi altul: Podul Capela (Kapellbrücke).
Acesta este construit in totalitate din lemn, traverseaza raul Reuss, si are o lungime de 200 m. Pentru faptul ca dateaza din anul 1333, a fost considerat cel mai vechi pod de lemn din Europa. Obiectivul poate fi vizitat 24 ore din 24 iar accesul este absolut gratuit, ca si in cazul celui urmator. O atractie similara dar edificata in anul 1408 este Podul Spreur, care aduce in centrul atentiei cateva picturi ale artistului Caspar Meglinger, printre care aceea numita "Dansul Mortii".
Catedrala Sf. Leodegar ocupa cu mandrie varful unui deal de langa Lacul Lucerne. Acest reper are o istorie indelungata, lacasul fiind constuit inca in secolul al VIII-lea. Cu toate acestea, ceea ce se poate vedea astazi, elementele renascentiste din interior si exterior, exista de la inceputul secolului al XVII-lea.
Sursa foto:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/images/things-to-do-in-lucerne-1.jpg
I. C.