Stand in fata portii de intrare a orasului Levoca si privind spre centrul grandios al acestuia, ai certitudinea ca te gasesti intr-un loc foarte important din timpul Evului Mediu. Orasul a fost fondat la inceputul secolului XIII, una din primele atestari datand din 1271. In centrul vechi al urbei veti gasi peste 50 de cladiri in stil gotic, renascentist si baroc timpuriu – case de nobili cu curti interioare si arcade elegante.
Numit in literatura “bijuteria coroanei Spis”, Levoca este considerat cel mai frumos oras din cea mai minunata regiune slovaca. In zona centrala (Namestie Majstra Pavla) atentia este atrasa de trei cladiri: Biserica Sf. Iacov, primaria si Biserica luterana. In Biserica Sf. Iacov exista 11 altare gotice si renascentiste, din veacurile XV-XVI, precum si cel mai inalt altar sculptat in lemn din lume.
Monumentul unic datorita altarului principal inalt de 18,6 m si lat de 6 m si statuilor din interior sculptate de maestrul Jan Pavol din Levoca, cum este de exemplu Madona cu pruncul (2.47 m inaltime). Interiorul bisericii este foarte bine conservat. Levoca este considerat cel mai important centru de pelerinaj de pe teritoriul Slovaciei.
Vechea primarie, pe care o veti cunoaste dupa turnul clopot din secolele XV-XVII, ascunde astazi un muzeu care prezinta vizitatorilor istoria asezarii. Cladirea prezinta picturi alegorice, in special fresca de pe peretele sudic. Chiar in fata primariei se afla o “cusca a rusinii”, in care erau inchise femeile care greseau, in perioada de dupa anul 1600.
In interiorul zidurilor masive ale asezarii-fortificate, veti intalni o serie de locuinte civile interesante, printre care se remarca cea a lui Thurzo si cea a mesterului Jan Pavol din Levoca. Casa Thurzo este cea mai interesanta din casele targovetilor din centrul orasului, atragand atentia trecatorilor prin elemente grafice de culoare, pe fatada, dar si prin arhitectura unica a frontonului.
Castelul Spis a fost inclus in anul 1993 pe lista monumentelor UNESCO. Constructia sa ar fi inceput prin secolul al XII-lea, ca punct fortificat la granita cu teritoriul stapanit de unguri. Cu timpul, acesta a devenit resedinta capeteniei regiunii Spis si a ramas astfel mai multe secole consecutiv.
In prezent, obiectivul adaposteste colectiile Muzeului Spisske ce ilustreaza indelungata istorie a fortificatiei. Peisajul din jurul satului Spisske Podhradie poate fi admirat intr-o plimbare pe poteca dintre Siva Brada si Drevenik.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro