Kumanovo este unul dintre cele mai reprezentative orase ale Macedoniei, fiind considerat al doilea dupa criteriul marimii demografice si tot printre fruntase cand vine vorba de trecut, cultura ori viata de noapte.
Orasul dezvoltat in mijlocul unei vai intinse pe 35 km, la nord-est de Skopje, este bine cunoscut pentru amestecul fin dintre cultura locala si cea a minoritatilor care vietuiesc impreuna de cateva generatii.
Desi prima mentionare documentara referitoare la localitate soseste in secolul al XVI-lea, exista numeroase marturii ca zona a fost locuita mult mai devreme. Insusi numele pe care il detine, provenit din cuvantul cuman, este un indiciu al prezentei unui popor migrator de neam turanic din secolele XII-XIII d. Hr..
Kumanovo detine mai multe urme datand din perioada preistorica. Cele mai importante se gasesc pe locul numit Gradishte in apropiere de satul Pelince si sunt din epoca bronzului iar altele, in apropiere de Lopate, din epoca romana (necropola).
Pe cei care doresc sa cunoasca frumusetea traditiilor macedonene din perioada care succede solstitiul de iarna, data de 14 ianuarie nu trebuie sa ii prinda in alta parte decat la Kumanovo. La fiecare inceput de an, tineri din satul Orashec numiti dzamalari sosesc in piata mare a orasului pentru a oferi continuitate unei traditii vechi de cel putin un mileniu, purtand masti si dantuind.
La prima vedere, Kumanovo poate fi considerat un oras modern prin configuratie, functiuni si stilurile arhitectonice intalnite pe intinderea sa. Este detinatorul unor hoteluri, restaurante, cafenele si teatre care au inregistrat un real succes in ultimele decenii. Si cu toate acestea, nu lipsesc din peisaj nici cladirile istorice cu acoperis de piatra care sunt concentrate aproape de centrul orasului, si nici stradutele intesate cu case traditionale.
Un aspect care o sa ii mire pe multi bucuresteni va fi cu siguranta prezenta apelor mineralizate in apropierea centrului urban. In timp ce locuitorii capitalei tarii noastre au uitat gustul apei de la robinet - de izvoare nici nu mai poate fi vorba - cei din Kumanovo merg fara sfiala la capatul sudic al orasului pentru a beneficia de apa sanatoasa care tasneste din pamant.
I. C.