Gasindu-se la 1350 m deasupra nivelului marii, Krusevo este orasul situat la cea mai mare altitudine din Macedonia, fapt pentru care constituie una dintre atractiile turistice principale mai ales in timpul sezonului rece.
Fata de alte orase de rang superior se afla la 32 km de Prilep si la 159 km de Skopje. Astazi numara circa 9.821 locuitori insa cu un secol in urma depasea 14.000 suflete, majoritatea fiind macedoneni si vlahi.
In afara de cadrul natural spectaculos acesta ofera o multitudine de urme culturale din perioadele istorice anterioare. Se presupune ca samburele asezarii s-ar fi format dupa asezarea slavilor in secolul al VI-lea dar relativa izolare impreuna cu alti factori au facut sa nu se stie mai nimic despre ea pana tarziu in secolul XVIII.
Revigorarea economica si demografica o vor face vlahii fugiti din Moskopole si alte regiuni de teama otomanilor. In anul 1876, alaturi de scoala greceasca se va deschide o scoala romaneasca.
Acesti vestiti crescatori de animale erau negustori si mestesugari iscusiti ceea ce a condus rapid la inchegarea comunitatii urbane. Krusevo a fost ridicat din temelie in stilul arhitectonic adus de cei refugiati, insa cladirile detin adesea pecetea influentei locale traditionale.
Casele au caracter discontinuu si sunt separate pe gospodarii. Partea din spate este in majoritatea cazurilor construita din piatra, in timp ce partea din drum prezinta coloane si grinzi de lemn acoperite cu tencuiala alba. Fatadele au de obicei decoratiuni vopsite in albastru, de aceeasi culoare cu ramele ferestrelor si alte detalii.
In secolul al XIX-lea Krusevo a continuat sa se dezvolte ca un centru comercial cu conexiuni in afara granitelor Macedoniei. Pe data de 2 iulie 1903, in urma rebeliunii initiate de macedoneni si vlahi, va fi proclamata prima republica din Balcani (Republica Krusevo) care va rezista doar 10 zile din cauza opresiunilor turcesti. Orasul modern este presarat cu monumente care amintesc de acest moment maret si tragic deopotriva.
Sursa foto