Situat de-a lungul unuia dintre cele mai frumoase golfuri muntenegrene, orasul medieval Kotor se bucura din plin de pozitia geografica privilegiata si de mostenirea culturala transmisa de la o generatie la alta.
Kotor pastreaza in cea mai mare parte infatisarea si organizarea spatiala a evului mediu, cu cladiri datand din secolele XII-XIV si cu stradute inguste dezvoltate asimetric. Orasul port era protejat in vremurile de rastriste de zidurile inalte situate la est, de mare in parte de vest si de raul Skurda la nord. Cei mai multi istorici sunt de parere ca perioada medievala a avut importanta cea mai mare pentru orasul Kotor din punct de vedere economic, social si politic. Avantul in plan economic a atras dupa sine dezvoltarea educatiei si pogresul extrem de rapid in cultura si edificii. La sfarsitul secolului al XIII-lea exista deja o scoala gramaticala care avea sa dea lumii mari oameni de stiinta umanisti.
Modalitatea perfecta de a cunoaste orasul consta in a te deplasa pe jos prin toate locurile importante pe care le-ai notat in prealabil pe o harta. Accesul in oras se face de regula pe poarta principala constuita intaia data in 1555. Din nefericire monumentul a fost deja grav avariat de doua ori, odata in anul 1667 iar a doua oara chiar in 1979, de un cutremur, insa a fost refacut.
Intr-una dintre pietele din oras se afla catedrala Sf. Trifon un veritabil monument al culturii romane si un adevarat simbol al orasului. Alaturi de aceasta isi gasesc locul si alte comori, precum Biserica Sf. Luca din secolul al XIII-lea, Biserica Sf Maria din acelasi secol, Biserica Sf. Ana din secolul al XII-lea si teatrul lui Napoleon care dateaza din secolul al XIX-lea. In aceste conditii nu este de mirare ca orasul Kotor se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO inca din 1979. Sapaturile arheologice au indicat faptul ca printre cele mai importante marturii se numara si ruinele unei case din secolul VI d. Hr.
In Kotor veti avea ocazia sa intalniti si numeroase palate: Palatul Drago cu ferestre gotice din secolul al XV-lea, palatul Bizanti din secolul al XII-lea, palatul Grubonja si nu in ultimul rand un turn cu ceas care dateaza din secolul al XVI-lea.
Sursa foto