Konya este un oras cu circa un million de suflete amplasat chiar in centrul salbatic al regiunii Anatolia. Pentru turistul neavizat, mereu in cautare de distractie, el reprezinta cu siguranta un mediu ostil din cauza restrictiilor religiei musulmane. Insa pentru vizitatorul documentat, care stie ce comoara de oras i se descopera, momentul poate fi trait la intensitate maxima.
Konya este, intr-adevar, cel mai conservator oras al culturii islamice iar asta nu de 10 sau 100-200 de ani, ci de aproape 1000. Cine viziteaza Konya descopera, de fapt, un fir neintrerupt de traditii. Orasul antic Ikonium a fost cucerit de turcii selgiucizi in secolul XI si de mongoli in secolul XIII. A intrat in componenta Imperiului Otoman incepand cu secolul al XV-lea.
Se spune ca pe aceste locuri s-a ridicat primul oras de pe fata pamantului dupa ce Noe a ancorat pe Muntele Ararat. Astazi, principala atractie aici o constituie dervisii - sau, mai bine spus, povestea lor si a lui Mevlana (Rumi).
Rumi a fost unul dintre cei mai cunoscuti mistici persani si islamici, denumit pentru talentul sau “printul poetilor sufi”. In intreaga lui creatie el a proslavit iubirea divina, dar nu l-a cautat pe Dumnezeu in afara, ci in interior.
Pe parcursul vietii si dupa mortea lui Rumi, survenita in anul 1273, credinciosii din lumea islamica au inceput sa obisnuiasca a merge in pelerinaj la Konya. Astazi, mormantul lui Rumi este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia, inaintea sa situandu-se doar Palatul Topkapi din Istanbul. Rumi a fost un mistic, un sfant sufit care a iubit toate religiile lumii, si al carui crez de capatai a fost puterea iubirii.
Dervisi mevleviti sau rotitori
Mathanawi, capodopera a literaturii persane compusa din aproximativ 25.000 de distihuri, este chintesenta intregii gandiri sufite de pana la acel moment, si cuprinde povestiri si parabole cu caracter etic, illustrate cu pilde din Coran, Evanghelie, Tora, din culegerea de fabule Kalila si Dimna, precum si din folclorul oriental.
Noaptea de 17 decembrie, cea in care a murit Rumi la Konya, este cunoscuta sub numele seb-e-arus – adica noaptea miresei, noaptea nuntii – deoarece, in sufism, moartea este marea sarbatoare a intoarcerii spiritului la Dumnezeu.
Sufitii – care au cunoscut de-a lungul istoriei islamului cateva sute de grupari – sunt deasupra oricarei împartiri doctrinare a islamului, mai mult decat atat, ei isi manifesta dragostea pentru intreaga creatie asa cum reiese din acest fragment celebru din opera marelui mistic andaluz Ibn Arabi (1165-1240):
„Inima mea poate fi orice: o pajiste pentru gazele, o manastire pentru calugari crestini, un templu pentru idoli, Ka'ba pelerinului, tablele Torei si cartea Coranului. Eu cred in religia dragostei, oriunde s-ar indrepta caravanele sale, caci dragostea este religia si credinta mea”.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro