Orasul Kastav a luat fiinta pe un deal care domina apele Adriaticii de la 365 m inaltime. Candva loc de refugiu pentru populatia locala, oferind posibilitati bune de aparare, Kastavul a ramas in prezent doar o atractie pitoreasca pe teritoriul Croatiei. Unul dintre marile avantaje ale localitatii este apropierea de Rijeka, cunoscut centru economic si cultural croat, si nu in cele din urma de Opatija Riviera.
Chiar daca sezonul estival ofera cele mai mari oportunitati de distractie, raman suficiente lucruri de vazut, de incercat si de trait in restul anului. Orasul este foarte frumos, de pilda, in timpul manifestarilor culturale traditionale renumite in afara granitelor tarii. De la sarbatoarea Sf. Anton din 17 ianuarie pana de Miercurea Cenusii (martie), Kastav gazduieste unul dintre cele mai impresionate carnavaluri (Pust va Kastve), timp in care oamenii danseaza si agita clopotele prin oras ca “sa sperie iarna”. Kastav mai este cunoscut pentru Bela nedeja (Duminica Alba), o sarbatoare clasica de celebrare a vinului nou.
Pe parcursul istoriei sale bogate, Kastav a tinut pasul cu timpul, dar in acelasi timp nu si-a pierdut respectul pentru valorile arhitecturale, traditii si natura. Kastavul modern reprezinta o asezare perfect functionala, ce pune la dispozitie aproape orice, de la muzica de inalta calitate sau teatru pana la carnavaluri ori petreceri de toata noaptea, si de la drumetii in aer liber pana la vizite in cadrul unor muzee sau monumente de prestigiu.
Ca si cadru general, oferta gastronomica este intotdeauna variata si plina de surprize. Dovada ca orasul a fost candva un centru administativ, economic si cultural pentru Istria si Primorje, o constituie nucleul cu strazi inguste si resturi de ziduri medievale, cu sase turnuri conservate. “Consumatorii” de cultura apreciaza indeosebi: Piata Fortica (Trg Fortica), Loggia Municipala, Colectia Muzeului Regiunii Kastav, Muzeul Etnografic Local, Lokvina (Trg Lokvina), Castelul Kastvan si biserica parohiala Sf Jelena Krizarica din varful dealului.
Din secolul al XVII-lea, Kastav s-a aflat in posesia preotilor iezuiti. Astfel, in timpul conducerii lor, la mijlocul veacului urmator, a inceput constructia bisericii Crekvina in locul fostei biserici Sfanta Maria. Potrivit legendei, lacasul a trebuit sa fie ridicat de o femeie vaduva, mama a 4 copii, dar cand era pe punctul de a se termina, blestemul femeii a naruit totul pana la temelie.
I. C.
editor artline.ro
Ianuarie 2014