Vechi si in acelasi timp modern, orasul Kastamonu este un mic paradis in apropiere de coasta Marii Negre, in Turcia. Pentru turistul european este destinatia ideala, atat prin prisma frumusetilor naturale care il inconjoara precum si a trecutului bogat sau posibilitatilor de relaxare.
Kastamonu a fost pe rand patrie a hititilor, frigienilor, lidienilor, persilor, apoi a grecilor, romanilor si bizantinilor, lucru care se reflecta in artefacte si situri arheologice. Urmele vechii asezari Pompeipolis fondata de romani pot fi vazute astazi in cartierul Taskopru din Kastamonu. Civilizatia turca este ultima suprapusa acestui spatiu si a lasat cele mai vii dovezi ale frumusetii sale. Orasul s-a dezvoltat mai intai pe malul sudic al raului, unde exista astazi centrul istoric al localitatii, iar la nord s-a extins doar in deceniile din urma.
Kastamonu este unul dintre putinele orase in care se pot admira locuinte turcesti traditionale, construite intr-un stil unic in regiune si cultura otomana. Pe varful unui deal stancos, la circa 200 m deasupra localitatii in sine, se zaresc urmele unei citadele intemeiate de bizantini. Se pare ca structura actuala dateaza din vremea dinastiei Candaroglu, adica din secolele XIV-XV. Drumul pana sus, pe aleile orasului vechi dureaza circa 20 de minute si este destul de obositor, insa perspectiva merita efortul.
Nu in ultimul rand, daca tot ajungeti in Kastamonu, de ce sa nu incercati si cateva din specialitatile culinare locale? Halvaua locala poate fi cumparata aproape din orice magazin alimentar. Etli ekmek este un fel de pizza cu multa branza si carne condimentata, destul de diferita fata de cea cunoscuta sub acelasi nume in centrul Anatoliei. Veti gasi numeroase restaurante in jurul orasului unde sa serviti la un pret modic o portie de etli ekmek, cu supa si o salata.
Printre atractiile naturale aflate relativ in apropiere se numara: Parcul National Muntele Ilgaz, renumit pentru practicarea sporturilor de iarna, pestera subterana Alinca din Kure si pestera Ilgarini din Cide. Kastamonu beneficiaza de un climat continental umed, cu ierni geroase si veri calde. Daca planuiti sa purcedeti la drum, pentru a nu avea parte de “surprize”, trebuie sa stiti ca primavara este cea mai ploioasa perioada din an.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro