Orasul Kamianets-Podilskyi este situat pe raul Smotrych in sud-vestul Ucrainei si indeplineste functia de resedinta a raionului cu acelasi nume. In baza marturiilor arheologice unii istorici sustin ca orasul a fost fondat de daci, care nu stapaneau doar teritoriul Romaniei si Moldovei actuale ci si parte din Ucraina. Cel mai vechi document care aminteste de existenta orasului Kamianets-Podilskyi dateaza de la anul 1062.
Primul cuvant din numele sau compus este provenit din slava veche si face referire la "piatra", iar celalalt desemneaza regiunea istorica Podillia, a carui capitala culturala este in prezent. Veche fortificatie devine centrul atentiei de doua ori pe an: in luna mai cand oamenii serbeaza ziua orasului Kamianets-Podilskyi, si in septembrie cand are loc competitia internationala de echitatie.
Kamianets-Podilskyi a scris pagini de istorie nationala prin cetatea sa veche, construita in scop militar in veacul al XIV-lea. Astfel, orasul era situat strategic pe un fel de peninsula, fiind aparat natural din trei directii de raul Smotrych, iar fortificatia veghea accesul de pe uscat.
Fiind populat de-a lungul timpului de numeroase popoare cu viziuni religioase si culturale diferite, orasul s-a format ca un spatiu de sinteza peste care domneste astazi buna intelegere. Polonezii si ucrainenii au fost din totdeauna majoritari insa alaturi de acestia s-au impus si unele minoritati, cum este cea a armenilor si evreilor.
Daca ajungeti la Kamianets-Podilskyi nu va asteptati sa ramaneti fara suflare de la primul contact cu orasul. La inceput ati putea crede ca v-ati oprit la statia nepotrivita din cauza cladirilor din perioada comunista care ii confera o perspectiva sumbra. Totusi, indata ce veti ajunge in centrul vechi o sa cunoasteti farmecul de netagaduit al orasului.
Unul dintre cele mai impresionante monumente istorice este biserica ortodoxa armeana Sf. Nicolae, cunoscuta drept cel mai vechi lacas armenesc de cult din Ucraina. Constructia din care se mai pastreaza zidurile si cateva coloane a fost ridicata in secolul al XIII-lea. Clopotnita sa a avut o soarta diferita, in ea functionand astazi capela Sf Stefan.
Mergand pe stradutele inguste ale orasului vechi atentia se va indreapta catre arhitectura spatiului rezidential si cultural. Catedrala Sf Petru si Pavel construita la mijlocul secolului al XVI-lea este reprezentativa pentru arhitectura gotica, fiind insotita de un minaret svelt adaugat la 1672 de ocupantii turci.
Sursa foto