Nu sunt putini cei care isi indeapta atentia asupra orasului Elbasan calatorind prin Albania cu scopul de a afla comori culturale necunoscute. Situat la 54 km de capitala si la 82 km de portul Durres, orasul Elbasan este suficient de accesibil si interesant pentru a constitui destinatia perfecta.
Nu se stie cand s-a format prima comunitate umana pe aceste meleaguri, insa marturiile arheologice scoase la lumina indica o straveche locuire. In perioada romana, orasul care pe atunci se numea Masio Scampa cunoastea avantul economic, fiind la intersectia rutelor comerciale ce legau partile rasaritene de apusul Europei.
Mai tarziu a fost distrus de bulgari si ostrogoti in timpul invaziilor slave din Balcani, fapt amintit si in scrierile lui Procopiu de Cezareea. Elbasan a fost abandonat pana la sosirea otomanilor care instaleaza aici o tabara militara si reconstruiesc vechiul castel si zidurile inconjuratoare ale orasului. Asezarea va fi rebotezata Elbasan iar incepand cu secolul al XVI-lea este repopulata devenind provincie a Imperiului Otoman.
Prin aceasta imprejurare a ajuns Elbasan in pragul celui de-al doilea razboi mondial sa se numere printre cele mai bine conservate orase otomane din Albania. Amestecul stilului arhitectural vestic cu cel oriental este prezent si astazi fiind o caracteristica definitorie a stilului sau. Nu lipsesc stradutele inguste dezvoltate haotic intr-un labirint de piatra, si nici traditionalul bazar unde gasesti o mare varietate de suveniruri.
Dintre locurile ce prezinta interes cultural deosebit amintim: Castelul, Moscheea Naziresha care dateaza din secolul al XVII-lea, baile turcesti din secolul al XVI-lea, biserica Shen Meria, Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Turnul cu Ceas si bazarul.
Fortificatia avea 26 turnuri situate la egala departare unele fata de celelalte de-a lungul zidului de 9 m inaltime. Peretele sudic aflat intr-o stare mai buna reflecta dimensiunile si puterea de odinioara a constructiei si a cuprins materiale din epocile mai vechi, romana respectiv cea bizantina.
La numai 4 km in afara orasului este situata Manastirea Shen Gjon Vladimir, ctitoria de capatai a printului albanez Karl Topia ce dateaza din anul 1382.
Sursa foto:
https://usercontent2.hubstatic.com/1742960_f520.jpg