Cetinje, vechea capitala muntenegreana, reprezinta mai mult decat un oras cvasicunoscut cum a ramas dupa pierderea privilegiilor sale. Infiripat la poalele muntelui Lovcen, intr-un cadru natural generos, Cetinje continua sa fie una dintre cele mai proeminente asezari din perspectiva culturala.
Orasul incepe sa se dezvolte in jurul anului 1482 atunci cand Ivan Crnojevic, un conducator al dinastiei Crnojevic, muta capitala de la Zabljak aici sub opresiunile turcilor. La 1499 Zabljak cade sub turci iar Cetinje capata noi conotatii, printre care aceea de simbol al libertatii pentru statele balcanice.
Vremurile n-au fost niciodata usoare pentru un oras atat de important dupa cum lasa de inteles izvoarele istorice. Cetinje avea sa treaca prin multe incercari, insa rezistenta locuitorilor va iesi in cele din urma biruitoare. Majoritatea obiectivelor turistice pe care le conserva Cetinje reflecta arhitectura secolelor XVIII-XIX, dar nu lipsesc nici cladirile medievale.
Cea mai veche cladire din oras este Biserica Vlaska. Se pare ca numele deriva de la cativa "vlasi" ( adica pastori) care au construit-o pe la 1450, si nu de la poporul vlah, care nu a ocupat niciodata aceste teritorii.
Fatada alba a teatrului Zetski Dom contrasteaza intrucatva cu verdele peluzelor ce inconjoara cladirea precum si cu edificiile alaturate. In apropierea monumentului aveti ocazia sa treceti pragul celor mai vechi biblioteci din Muntenegru recunoscute chiar si pe plan international. "Libraria Manastirii Cetinje" de pilda fiinteaza din secolul al XV-lea. Structura cunoscuta sub numele "Sala de Lectura" a fost primul edificiu din Muntenegru destinat acestui scop, fiind fondata in 1896.
Manastirea Cetinje este cel mai important asezamant monahal din Muntenegru, si a fost fondata de Ivan cel Negru in anul 1485. Dupa distrugerile suferite in repetare randuri aceasta a fost recladita si pusa in valoare, ultima data in 1701 prin efortul lui Vladika Danilo Petrovic.
Sursa foto:
http://www.discover-montenegro.com/Foto/Cetinje/cetinje.jpg