Fondat de bizantini in secolul IX pentru a controla pasul dintre Marea Ionica si Marea Tireniana, Catanzaro ofera astazi cele mai rapitoare peisaje din provincia Calabria. Fiind impartit in doua sectiuni printr-o vale impracticabila, in anul 1960 aici avea sa se construiasca unul dintre cele mai mari poduri din Europa.
Este imposibil sa cuprinzi in cateva randuri patrimoniul cultural al asezarii fiindca orasul intreg pare a fi un muzeu in aer liber. Catanzaro mai este numit orasul celor trei "V", dupa initialele celor trei elemente care i-au marcat in trecut existenta: Sfantul Vitaliano, protectorul orasului, catifeaua (velluto) si vantul (vento) aspru de la Marea Ionica.
Zona este dominata de un castel construit dupa indepartarea bizantilor de catre normanzii condusi de Norman Guiscard in 1060, si de biserica numita San Omobono. Lacasul de cult, care dateaza din veacul al XII-lea, este opera Confreriei Sarti si reprezinta o capodopera de arta gotica cu portaluri in stil baroc.
La baza dealului, in "orasul vechi" mai exista alte cateva biserici in stil baroc, printre care: Monte dei Morti, Chiesa di Rosario, Chiesa San Giovanni, si Chiesa d'Osservanza. In aceasta din urma exista fresce si picturi executate in secolul XVI si o frumoasa Madonna de Gagini.
Dintre constructiile civile, palatele si vilele sunt in general reprezentative la capitolele eleganta si arhitectura. Astfel sunt: Palazzo del Governo, Palazzo del Municipio, Palazzo Fazzari (1874), Quartiere del Carmine, Fontana del Cavatore si Villa Menichini.
Cel mai frumos eveniment de peste an este organizat in Vinerea Mare, si urmareste reconstituirea Drumului Crucii intr-o procesiune la care iau parte oameni imbracati in tinute biblice.
Indiferent de durata vizitei veti fi probabil ademeniti sa intrati in restaurantele elegante cu specific italian. O specialitate care se comanda adesea in centrul vechi poarta denumirea de U Morseddu si include: ficat, ardei si sos de tomate. Alte retete locale sunt: A Tiana (rinichi, anghinare, cartofi, mazare, pesmet si diferite condimente), Sopressata (carnat picant cu o varietate de branza), Pravola, Butirri si Pacorino. Dintre bauturi, vinul rosu Giro este cel mai cunoscut fiindca se obtine din productia podgoriilor locale.
I. C.