Faimos pentru numarul impresionant de monumente, fantani arteziene, gradini si cladiri istorice, Braga este orasul reprezentativ al regiunii omonime din nord-vestul Portugaliei.
Din relatarile istoricilor reiese ca centul urban a fost fondat de un trib celtic numit "Bracari" fiind preluat mai tarziu de romani, cand va fi ridicat la rang de pol administrativ al regiunii Galicia. Inca din primele secole dupa Hristos orasul Braga a detinut un rol primordial in crestinarea Peninsulei Iberice. Primul episcop al regiunii se numea Partenus si a trait la sfarsitul secolului al IV-lea.
Devotamentul fata de religie a capatat din cele mai vechi timpuri, ca si in alte parti ale lumii, forma lacasurilor de cult. Bisericile si monumentele care fac astazi trimitere la divinitate sunt insotite adesea de agitatia tipica a orasului modern, din care nu lipsesc locurile de distractie.
In mijlocul centrului istoric se afla catedrala ridicata in secolul al XII-lea de Henri de Bourgogne si Dona Tereza pe temeliile uneia mai vechi distruse de mauri. Pentru ca timpul nu a trecut fara a lasa urme, arhitectura variaza in functie de etapele in care s-au realizat modificarile. Mormintele celor doi pot fi vazute in Capela Regilor. In apropierea edificiului se afla si Palatul Arhiepiscopal, o uriasa cladire fortificata inceputa in veacul al XIV-lea si extinsa in cel urmator.
Piata principala atrage atentia vizitatorilor atat prin fantanile si cladirile cu arhitectura interesanta cat si prin faptul ca delimiteaza orasul vechi de orasul nou. De aici pot fi vizitate atat cele aproximativ 30 de biserici vechi si puteti initia rapid o plimbare pe numeroasele strazi pietonale. Dintre cladirile publice ies in evidenta primaria cu fatada in stil baroc si Casa da Raio, o cladire ridicata in stilul rococo.
Aproximativ la 3 km de centrul orasului, in partea de est, se gaseste impresionanta biserica Bom Jesus considerata a fi una dintre capodoperele stilului baroc si simbolul centrului urban. Accesul in biserica se face dupa ce sunt parcurse numeroase trepte, asa cum se intampla in cazul templelor din vechime.