Blansko este cel mai important oras al districtului ceh omonim fiind situat in apropierea muntilor Moraviei, pe valea raului Svitava. Prima mentionare apare in jurul anului 1141 cand pe aceste meleaguri ar fi existat un castel astfel numit. Ca oras se pare ca a inceput sa functioneze la aproape un secol si jumatate mai tarziu, la anul 1277.
Desi istoria si profilul sau cultural nu sunt deloc potrivnice realizarii unui turism de calitate bazat exclusiv pe cele doua elemente, acestea palesc in fata posibilitatilor de dezvoltare pe care le ofera cadrul natural din apropiere. Padurile si muntii din imprejurimi au transformat orasul Blansko in punctul principal din care se pleaca spre traseele turistice din zona.
Primul obiectiv natural de mare interes il constituie Carstul Moravian ce se numara printre cele mai importante zone din Europa centrala ce cuprind acest tip de relief. Formele sculptate in calcar sunt de tipul cheilor, la suprafata, iar in interiorul scoartei terestre capata forma pesterilor.
Pe cei 100 km patrati ocupati Carstul Moravian doar patru din cele 1000 de pesteri cunoscute sunt deschise publicului larg, restul facand parte din categoria celor cu grad ridicat de periculozitate. Chiar si asa turistii au ce vedea si se intorc de fiecare data incantati de escapada facuta in acest colt de rai.
Aici puteti admira de asemenea cea mai adanca prapastie din Cehia, Macocha, ce masoara 138,5 m. Conditiile microclimatului de la baza prapastiei au permis dezvoltarea unor specii vegetale extrem de variate si interesante. Pentru a beneficia de aceste frumuseti cat mai multe generatii din cele care vor urma, statul a deci in anul 1965 proclamarea ca zona protejata a Carstului Moravian.
In orasul Blansko exista de asemenea cateva obiective pe care nu aveti voie sa le treceti cu vederea. Primul pe lista este Muzeul Blansko (Renaissance Chateau) ce cuprinde atat expozitii ale unor artisti faimosi, cat si obiecte ce reflecta istoria regiunii si a productiei de fier.
De asemenea, relevante pentru cultura locala sunt biserica Sf. Martin construita intre anii 1672-1691 in stil baroc si biserica de lemn Sf. Parascheva din acelasi secol.
Sursa foto