Arboga este unul dintre cele mai vechi si pline de farmec orase ale Suediei, fiind situat in apropierea lacurilor Hjalmaren si Malaren, nu foarte departe de capitala Stockholm. Chiar daca izvoarele documentare plaseaza inceputurile sale in preajma secolului al XIII-lea, urmele materiale arata ca acest spatiu a fost locuit cu cel putin 1000 ani inaintea erei noastre.
O manastire a Ordinului Franciscan avea sa ia nastere in anul 1285, in jurul careia se va cristaliza ulterior zona rezidentiala si intregul oras Arboga. Pana in secolul XVII urbea indeplineste importante functii economice si politice insa dupa aceasta data cunoaste declinul din cauza fondarii oraselor miniere Nora si Lindesberg.
Asezarea pitoreasca de astazi este un refugiu ideal de weekend si nu putini sunt cei care aleg sa-si petreaca zilele de concediu aici. Bunul gust, cultura bogata si ospitalitatea sunt aspecte definitorii, ca de altfel in tot restul Suediei. Vechiul si noul se imbina subtil pe fiecare straduta captusita cu case traditionale de lemn.
Principalele atractii turistice ale orasului sunt: Canalul Hjalmare, Festivalul Medieval care are loc in luna august a fiecarui an, centrul vechi al orasului, Muzeul Arboga si lacasele de cult pe care le vom prezenta in continuare.
Biserica luterana Gotlunda ar fi fost fondata o data cu orasul insa nu si-a pastrat in totalitate forma initiala ci a suferit importante modificari mai ales in secolul al XVIII-lea. Zidurile sunt insa medievale iar interiorul este dominat de altarul de foarte mare calitate. Nu mai putin interesanta este biserica medievala Saterbo pe care o veti putea vizita mergand 5 km de centrul orasului, spre est.
Biserica Sf. Treime este unul dintre monumentele proeminente din centrul orasului Arboga. La inceput a servit ca loc de inchinare in cadrul unei manastiri franciscane iar dupa Reforma obstea s-a dizolvat, lacasul preluand functia de simpla parohie. Pe tampla sudica a bisericii puteti admira cateva picturi murale fascinante datand din secolul al XV-lea care-l infatiseaza pe Sf. Francisc de Assisi. In interior atentia se concentreaza pe amvonul lucrat de reputatul maestru Burchard Precht la inceputul secolului al XVIII-lea.