Situat in zona de coasta a Marii Adriatice, orasul Ancona este capitala administrativa a regiunii Marche si totodata unul dintre porturile reprezentative ale acesteia. Apropierea de Roma si Bologna, cadrul natural pitoresc precum si profilul cultural innascut i-au permis sa se dezvolte ca destinatie turistica.
Asezarea a fost intemeiata in secolul IV i. Hr. de colonistii greci sositi din Siracusa, pe doua dealuri (Monte Conero si Monte Astagno) ce i-au conditionat forma de amfiteatru organizat in jurul portului. Mai tarziu, in anul 115 d. Hr. sub imparatul Traian aveau sa se ridice zidurile portului ale caror urme sa mai vad si astazi si un arc de triumf.
Ancona a avut parte de numeroase stricaciuni de-a lungul timpului, fiind bombardat in al doilea razboi mondial si ruinat din nou la un cutremur produs in anul 1972. Se disting insa cateva obiective ce merita intreaga atentie a vizitatorului.
Arcul lui Traian a fost construit intre anii 114-115 in cinstea imparatului care s-a ingrijit de realizarea portului. Este construit din marumra, are o inaltime de 18 m si este fara indoiala unul dintre cele mai valoroase obiective ale perioadei sale.
Departe de agitatia orasului modern, pe dealul care domina intreaga asezare, se gasesc ultimele marturii ale trecutului. Catedrala medievala Sf Ciriaco este reperul fizic si cultural reprezentativ pentru cei care sosesc intaia data in Ancona. Monumentul care imbina armonios stilurile Romanesque si Gotic a fost inceput in 1128 si finalizat 61 ani mai tarziu. Conform anumitor opinii, lacasul de cult ar fi avut la inceput forma de cruce existand inca din secolul al VIII-lea.
In orasul Ancona exista mai multe si alte cladiri in stil gotic tarziu, printre care Benincasa Palazzo, Palazzo del Senato si Loggia dei Mercanti, toate de Giorgio da Sebenico, si prefectura care prezinta unele influente renascentiste.
Lazzaretto este o cladire pentagonala ce se intinde pe 20 000 metri patrati, proiectata de arhitectul Luigi Vanvitelli in anul 1732 pentru a oferi protectie autoritatilor impotriva bolilor contagioase. Numele se aseamana cu termenul "lazaret" din limba romana care desemna in trecut cladirea cu asemenea intrebuintare.