Despre orasul fortificat Al Hajarah din Muntii Haraz am auzit vorbindu-se rar sau chiar deloc in ciuda mijloacelor de mediatizare de care face uz lumea moderna. Izolarea intr-una dintre regiunile slab populate ale Yemenului, pe de-o parte, si goana oamenilor spre destinatii faimoasa continua sa puna in umbra obiective din intrega lume care au ceva important de spus.
Ca orice asezare veche, Al Hajarah a luat nastere in varful unei forme de relief proeminente, pe un afloriment stancos dispus la 2402 m altitudine care asigura siguranta locuitorilor.
Orasul enigmatic comparabil cu un cuib de vultur pare dintr-o alta lume si chiar dintr-o etapa istorica apusa. Odata sosit aici, turistul are sa cunoasca un alt ritm al vietii, putand sa-i descopere acesteia conotatii mai profunde compromise, altfel, de civilizatia moderna. Timpul insusi capata un alt inteles, la fel ca multe alte concepte filosofice, precum frumosul si scopul existentei noastre.
Nici oamenii care populeaza astazi oraselul si nici istoricii nu cunosc cine au fost primii sositi, se stie numai ca intemeierea ar fi avut loc in secolul al XII-lea. Terenurile din jurul orasului sunt relativ fertile in sensul ca permit cultivarea graului, orzului si implicit cresterea animalelor arabe: cai, camile si capre.
Al Hajarah nu se mandreste numai cu faptul ca se afla intr-una dintre cele mai uimitoare locuri din Orientul Mijlociu ci si cu arhitectura sa incredibila, care prezinta in afara de elemente autohtone o serie de influente islamice.
Cladirile construite din caramizi si noroi sunt caracterizate de prezenta mai multor etaje, fapt pentru care Al Hajarah si-a castigat renumele de "Manhattan-ul desertului". Casele in sine sunt fortificate si prezinta adaptari specifice situatiilor de asediu, cum ar fi hambarele pentru alimente si cisternele de apa.
Al Hajarah continua sa existe impotriva vicisitudinilor gratie celor aproximativ 2500 de locuitori cu simt conservator care nu se dezmint sa paraseasca stilul de viata traditional.