Statuia Libertatii - New York City, SUA
Simbol universal al libertatii si democratiei, una dintre principalele atractii turistice si embleme ale orasului New York - si prin extensie a Statelor Unite - Statuia Libertatii a fost initial un cadou oferit Americii de Franta. Uriasa statuie, dar care marca centenarul Declaratiei de Independenta a SUA, a fost creatia lui Frederic Auguste Bartholdi, in timp ce structura interioara a fost realizata de celebrul Alexandre Gustave Eiffel. Demontarea, transportul in America si instalarea definitiva la New York au capatat proportiile unei veritabile odisei in paginile ziarelor vremii, iar valoarea simbolica a gestului a fost imensa. Astazi unul dintre cele mai cunoscute monumente din intreaga lume, intampinandu-i pe toti cei care vin spre New York, a aparut adesea in romane, filme, a inspirat compozitii muzicale si artistice diverse, a fost imitata si reprodusa in toate materialele si la toate dimensiunile imaginabile.
Turnul Eiffel - Paris, Franta
Cel mai important proiect al inginerului Gustave Eiffel - dar si cel mai ciudat si mai controversat - Turnul Eiffel este astazi simbolul Parisului si al Frantei si un obiectiv vizitat pana acum de peste 200.000.000 de persoane, de la inaugurare oficiala din 1889. Intreaga structura - cu tot cu antena - are 325 de metri inaltime, si la inceput era cel mai inalt turn din lume. Chiar daca inca de atunci prea putini au considerat ca viziunea lui Eiffel are prea putin in comun cu arta, chiar si cu arta moderna, Turnul Eiffel a devenit mai mult decat un monument din otel. A devenit un mit, o emblema, un simbol al orasului, iar forma sa neobisnuita, calculata de Eiffel sa reziste cat mai bine la vant si cutremure, una dintre cele mai familiare francezilor. Si nu numai.
Big Ben - Londra, Marea Britanie
Simbol al Regatului Unit si al stilului de viata britanic, Big Ben este cu siguranta cel mai cunoscut ceas din lume, si unul dintre elementele esentiale pentru construirea imaginii capitalei britanice. Clock Tower / Turnul Ceasului este cel mai mare ceas cu patru cadrane din lume, iar numele de Big Ben provine de la clopotul din turn. Elementul central si principala atractie a Palatului Westminster, a fost construit dupa ce vechea structura fusese distrusa intr-un incendiu, in octombrie 1834. Proiectul avea sa fie ultima creatie a lui Augustus Pugin, care a parut sa fi pus in Big Ben totul, intr-un stil ce imbina goticul cu stilul britanic.
Colosseum - Roma, Italia
Intr-un oras ce pare un muzeu in aer liber, in topul atractiilor se va gasi intotdeauna Colosseum, Amphitheatrum Flavium, cel mai mare amfiteatru al Imperiului Roman si una dintre marile creatii ale arhitectilor antici, ridicat in vremea lui Vespasian, in 70 - 72 EN, fiind modificat mai tarziu in 81 si 81 - 96. A gazduit spectacole si lupte de gladiatori, putea primi peste 50.000 de spectactori, iar astazi, desi partial ruinat, ramane un simbol al Cetatii Eterne. Una dintre cele mai importante atractii turistice ale orasului, de o surprinzatoare eleganta masiva, Colosseum-ul pare sa reziste timpului cu mult mai bine decat orice cladire moderna.
Orasul Interzis - Beijing, China
Altadata cei care indrazneau sa intre in Orasul Interzis isi pierdeau imediat viata, pentru ca palatul imperial era interzis tuturor muritorilor de rand. De la jumatata dinastiei Ming si pana la sfarsitul Dinastiei Qing, aici a fost locuinta si taramul familiei imperiale, centrul guvernamental al imperiului. Complexul a fost ridicat intre 1406 - 1420, fiind renovat si modificat ulterior, avand o suprafata de peste 720.000 metri patrati, iar din cladirile initiale s-au pastrat 980. Unul dintre cele mai interesante locuri, inclus pe lista UNESCO, simbol al mostenirii culturale chineze.
Opera din Sydney - Sydney, Australia
Cladirea Operei din Sydney, Australia, este unul dintre cele mai interesante proiecte de arhitectura contemporana, creatia danezului Jorn Utzon si este considerata un simbol national al tarii si unul dintre cele mai populare obiective turistice. Practic cei mai multi dintre turistii care ajung la Sydney vin aici inainte de orice, pentru a vedea proiectul straniu, inceput in 1956 si terminat in 1973. Fara sa respecte regulile si directiile traditionale, rupand practic orice echilibru si oferind ochiului si imaginatiei mai curand un fragment al unui vis straniu decat o cladire utilitara, Opera din Sydney a devenit in timp reprezentativa pentru identitatea culturala a orasului.
Turnul din Pisa - Pisa, Italia
Una dintre cele mai cunoscute greseli arhitecturale, intrata deja in istorie, turnul de langa catedrala din Pisa este una dintre cele mai vechi constructii ale orasului,lucrarile incepand in 1173. Din cauza fundatiei gresit executate turnul a inceput treptat sa se incline spre sud-vest, ceea ce insa i-a adus o imensa popularitate. Se pare ca inclinarea a inceput inca din 1178, cand constructorii ajunsesera la al treilea etaj, si pret de un secol, in mare partea datorita razboaielor cu cetatile vecine, lucrarile s-au oprit. Abia mai tarziu s-a continuat constructia turnului.
Catedrala din Koln - Koln, Germania
Cea mai mare catedrala gotica din partea de nord a Europei si monumentul reprezentativ pentru Koln, uriasa constructie a fost construita in perioada 1248 - 1880, cu mari pauze si modificari ale proiectului initial, peste sase secole in care generatii de arhitecti, zidari si sculptori au incercat sa dea fiinta unuia dintre cele mai ambitioase proiecte ale vremii. Catedrala este unul dintre cele mai mari lacasuri de cult din lume, dar si unul dintre cele mai frumoase.
Octombrie 2008