- Orasele Culturale Europene de astazi reprezinta rezultatul unei initiative care apartine Ministrului Culturii al Greciei, Melina Mercouri. In noiembrie 1983 aceasta a invitat ministrii culturii din Comunitatea Europeana la Atena si le-a prezentat un proiect de promovare a culturilor europene in cadrul statelor membre.
La acea vreme, Melina Mercouri ajunsese la concluzia ca niciodata cultura nu a primit o atentie la fel de mare ca alte domenii precum politica sau economia. Aceasta le-a transmis colegilor ei ca vocile artistilor ar trebui sa fie auzite la fel ca cele ale politicienilor si economistilor.
"Cultura, arta si tehnologia sunt la fel de importante ca economia si comertul", a declarat atunci Melina Mercouri.
In vara anului 1985 a fost lansat progrramul intitulat "Orasul European al Culturii". Primul oras ce a purtat acest titlu a fost Atena.
Orasele culturale europene din perioada 1985 - 2004 au fost alese dupa o baza interguvernamentala. Orasele Uniunii Europene au fost selectate in unanimitate dupa criterii atent alese. Fiecare oras care a primit titlul de Oras Cultural European a trebuit sa isi dovedeasca puterea de a primi cu demnitate titlul. Comisia Europeana a oferit in fiecare an si subventii pentru orasele selectate.
In timp ce intre anii 1985 si 1999 doar un oras european a purtat titlul de Oras al Culturii, procedura a fost schimbata in 1993 pentru anul 2000. Inceputul noului mileniu a fost un caz special si datorita importantei simbolice s-a decis ca titlul sa fie atribuit pentru noua orase.
Dupa dezbaterea indoielilor in legatura cu decizia Comisiei Europene, cele noua orase s-au unit pentru a coordona programele culturale. Rezultatul a fost unul surprinzator. Evenimentele organizate au aratat cu succes diferite culturi din diferite orase, in intreaga Europa.
In timpul presedintiei germane, in 1999 a fost introdusa o noua procedura de selectie in normele ce presupuneau alegerea unui Oras Cultural European. In acelasi an s-a hotarat si schimbarea titulaturii oras european al culturii in Capitala Culturala a Europei. Decizia Consiliului din 25 mai 1999 a intrat in vigoare in 2005, iar noua procedura se bazeaza pe un principiu de rotatie intre statele Uniunii Europene care sunt in masura sa sugereze una sau mai multe Capitale Culturale pentru un anumit an.
Candidaturile sunt analizate de un juriu alcatuit din sapte membri independenti, in fiecare an. Cei care fac selectiile sunt un grup alcatuit din doi membri ai Parlamentului European, doi membri ai Consiliului, doi membri ai Comisiei si un membru al Comitetului Regiunilor.
Juriul alcatuit din cei enumerati mai sus este cel care face recomandari catre Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana. In decurs de trei luni dupa primirea raportului Parlamentul European poate sa isi exprime opinia in legatura cu recomandarile. Comisia sustine recomandarea in fata Consiliului, iar nominalizarea de catre membrii Consiliului ar trebui sa fie exprimata cu cel putin patru ani inainte de anul in care titlul va fi atribuit unui anumit oras.
Cultura, industria grea a Greciei
Melina Mercouri, actrita de talie internationala de mare succes, a fost o luptatoare curajoasa in miscarea de rezistenta impotriva regimului militar grec (1967-1974) si un politician admirat in Grecia si peste granite. Timp de opt ani si jumatate a fost Ministru al Culturii, iar mai presus de toate functiile sale a fost o persoana iubita de poporul grec.
Folosindu-si cunostintele si devotamentul fata de cetateni, Melina Mercouri a reusit sa aduca in viata de zi cu zi a grecilor valorile culturale.