Lucca – un oras ce si-a pastrat o buna parte din arhitectura medievala, alaturi de muzee si biserici, case memoriale si galerii de arta, ce ii dau un caracter aparte si l-au facut tot mai popular si mai cautat de turisti, mai ales de cei indragostiti de vechea Italie. Cladirile noi se imbina in chip armonios cu vechile constructii, la marginea localitatii au fost construite sau renovate numeroase vile elegante, majoritatea in maniera clasica, iar cei care vor sa inceapa descoperirea orasului Lucca pot incepe din Piazza Anfiteatro, restaurata in 1830, in centrul careia mai pot fi vazute urmele unui vechi amfiteatru roman ce dateaza din secolul II dHr. Pasionatii de opera nu trebuie sa rateze Casa Memoriala Puccini, un apartament elegant unde s-a nascut celebrul compozitor Giacomo Puccini si unde a locuit in prima parte a vietii. Iar cei indragostiti de muzee au destule optiuni – Muzeul Municipal de Istorie Naturala, Muzeul Botanic Cesare Birchi, galeria de pictura de la Palazzo Mansi sau colectia de vestigii arheologice, arta de secol XV-XVIII si piesele numismatice de la Villa Giunigi.
Pisa – intrat in legenda datorita celui mai cunoscut dintre monumentele sale, Turnul Inclinat din Pisa, orasul ofera insa mai mult decat atat, amintind de importanta si puterea pe care le avea in secolele XI-XIII, cand devenise un centru de influenta culturala, economica si politica admirat si invidiat. In buna masura si-a pastrat acest farmec al trecutului, iar cei indragostiti de istoria medievala nu trebuie sa rateze in iunie Gioco del Ponte, eveniment ce atrage pasionati din intreaga lume, un sir reconstituiri ale infruntarilor cu arme si armuri de odinioara. Si este deja o traditie veche de secole. Domul din Pisa (superb edificiu in stil romanic a carui constructie a inceput cu aproape un mileniu in urma) si Baptisteriul sunt repere esentiale atat pentru credinciosi, cat si pentru pasionatii de arta si arhitectura religioasa, la fel ca numeroasele biserici de aici.
Siena – cei indragostiti de Toscana medievala trebuie sa ajunga macar o singura data in Siena, orasul-muzeu despre care s-a spus adesea ca era singurul ce ar putea rivaliza cu Florenta ca frumusete si varietate arhitecturala. Pastrandu-si aproape neatins cea mai mare parte a mostenirii culturale si arhitectonice, secole de constructii si monumente ce i-au construit identitatea, Siena ofera vizitatorilor ce ajung prima oara aici si mai ales celor care revin o lista impresionanta de obiective. Daca centrul de atractie al orasului a ramas Piazza Il Camp, ce dateaza din secolul XIII, este doar punctul de plecare. Aici se gaseste o faimoasa catedrala, Duomo di Siena, ridicata intre 1215-1263 pe locul unui mai vechi lacas de cult, in interior un muzeu al artei sacre, cu mozaicuri, picturi, sculpturi si decoratiuni (chiar Michelangelo a lucrat aici). Chiar langa catedrala poate fi vizitat Baptisteriul, datand din 1325 si astazi unul dintre cele mai cunoscute si populare situri religioase din Siena, ce a jucat un rol crucial in istoria religioasa a orasului, constructie decorata in interior cu superbe fresce, pe masura celor ce pot fi admirate in Palazzo Pubblico, fosta cladire guvernamentala intre 1297-1310 si astazi memorabil muzeu. Biserici si muzee, constructii medievale si strazi pietruite, case ce au apartinut unor familii celebre si locuri incarcate de istorie, pare ca Siena are cate ceva pentru toate gusturile.
Pienza – un oras inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, o asezare mica si fermecatoare, cu o poveste ce fascineaza si astazi. In trecut un mic sat, Corsignano, a fost locul unde s-a nascut Enea Silvio Piccolomini, cel ce avea sa devina in 1458 Papa Pius al II-lea. La porunca papala arhitectul florentin Bernardo Gambarelli a reconstruit in intregime asezarea ca pe un oras renascentist ideal, dupa gustul inaltului prelat si moda vremii. Rezultatul? Un spatiu cu o arhitectura eleganta, armonioasa, echilibrata, ce s-a pastrat aproape neatinsa pana astazi. Domul din Pienza, datand din 1462, este si astazi centrul vital si cultural al asezarii, alaturi de biserici si vechi cladiri (unele au devenit frumoase hoteluri), si destinatia preferata de amatorii de pictura, Palazzo Piccolomini, un alt fascinant exemplu de arta arhitectonica renascentista.
Arezzo – candva capitala etrusca (vestigiile si descoperirile arheologice spun si astazi o fascinanta dar incompleta istorie), apoi oras roman, scaun episcopal si, din 1098, oras-stat independent, dominat peste secole de renumita familie Medici, este aproape un miracol ca acest oras si-a pastrat identitatea arhitecturala si culturala si astazi, fiind un adevarat magnet atat datorita numarului mare de locasuri de cult, multe dintre ele vechi de secole, ci si datorita cladirilor si colectiilor de arta. Nu intamplator regizorul si actorul Robert Benigni l-a ales pentru a turna aici filmul sau La vita e bella. Fresce de Pierro della Francesca in Biserica San Francesco, altele, semnate de Vasari, un bogat muzeu arheologic, frumoasa catedrala San Donato, biserica San Domenico, lucrarile din colectia gazduita la Casa Vasari, capodoperele din Muzeul de Arta Medievala si Moderna, sunt doar cateva dintre obiectivele turistice care pot fi vizitate aici.
Volterra – o alta veche asezare din Toscana (originile sale se pierd undeva in Neolitic), importanta atat in perioada etrusca, dar mai ales in cea romana, Volterra este o destinatie mai putin cunoscuta, dar care a stiut sa isi prezinte si sa isi puna in valoare tocmai acest comori ale trecutului. In afara Domului si a celor catorva vechi palate – Palazzo Viti, Palazzo dei Priori – ce ascund dincolo de ziduri colectii de arta internationala si italiana, Volterra pare un oras dedicat muzeelor de istorie si arheologie. Museo Etrusco Guarnacci ofera o retrospectiva ampla a unei civilizatii prea putin cunoscute (arta, unelte, artefacte), exista si un vast sit arheologic ce poate fi vizitat, iar ruinele Teatrului Roman sunt si astazi unul dintre obiectivele esentiale pentru toti vizitatorii. Si nu trebuie uitata nici Fortareata Medici, martorul unei perioade eroice din istoria orasului.
San Gimignano – vechea cetate fortificata era cunoscuta pentru cele 72 de turnuri de aparare, edificii militare masive si temute, din care se pastreaza astazi 14, construind imaginea medievala a localitatii incluse in patrimoniul cultural UNESCO. Daca alte orase italiene s-au schimbat si modernizat de-a lungul secolelor, San Gimignano isi pastreaza si astazi frumusetea originala, cladirile in maniera gotica si romanica, bisericile si strazile, frescele si micile colectii de arta, o calatorie intr-un trecut ce pare etern in regiune.
Livorno – multi dintre cei care ajung in vechiul oras din Toscana prefera sa inceapa vizita in Livorno cu portul, unul dintre cele mai importante de pe coasta de vest a Italiei, partea veche purtand inca denumirea de Porto Mediceo, dupa renumita familie Medici. Tot aici se gaseste si vechea fortareata ridicata intre 1521-1534 la porunca lui Giulio de Medici, dominata atunci si acum de Mastio di Matilde, un impresionat turn medieval. Iar calatoria prin trecutul si prezentul orasului Livorno poate continua cu Noua Venetie, un cartier aparut dupa 1620, cand tehnicile si secretele folosite in Venetia au creat aici nu o copie, ci o adaptare la arhitectura si stilul orasului, canale si poduri ce ofera o experienta de neuitat. Iar iubitorii artei pot vizita Muzeul Giovanni Fattori, gazduit la Villa Mimbelli, cu o colectie bogata de lucrari ale unui grup de pictori toscani atrasi de impresionism.
imagine - tablou, Constantin Daradici
Martie 2016