Aachen - cel mai mare oras din vestul Germaniei, un important centru al artei si locul de incoronare a imparatilor Sfantului Imperiu Roman. In timpul regelui franc Pippin cel scurt se stabileste curtea regala aici, construindu-se un palat si o capela pe locul Domului de astazi. In anul 813 in capela de la Aachen este incoronat Ludovic Evlaviosul, fiul lui Carol cel Mare si nepotului lui Carol cel Mare, Lothar I, in secolul IX.
Bamberg - incepand din secolul X, orasul a devenit un punct de legatura cu Polonia si Pomerania, iar din secolul XII stilul arhitectural folosit aici avea sa influenteze constructiile din alte orase ale Germaniei si chiar din Ungaria. La sfarsitul secolului XVIII Bamberg devenea unul dintre principalele centre ale iluminismului german, aici locuind filosofi si scriitori precum Hegel sau Hoffmann.
Koln - cel mai vechi dintre orasele germane importante, fondat in 38 IdHr sub numele de Ubiis, orasul s-a dezvoltat mai tarziu de-a lungul Raului Rhin, fiind astazi preferat de turisti pentru obiectivele turistice, precum Catedrala din Koln, una dintre cele mai frumoase exemple de stil arhitectural gotic. Constructia ei a inceput in 1248 si avea sa fie terminata abia in 1880, dupa ce edificiul fusese extins si modificat in mai multe randuri. In cele sapte secole mai multe generatii de artisti si constructori au schimbat si adaugat, stilurile si tehnicile amestecandu-se, rezultatul fiind de neuitat.
Lubeck - fosta capitala a Ligii Hanseatice a fost fondata in secolul XII si pana in secolul XVI a fost unul dintre cele mai importante orase pe harta economica a Europei. Si astazi comertul maritim, mai ales cu tarile nordice, incepe de aici. In ciuda distrugerilor din cel de al Doilea Razboi Mondial s-a pastrat suficient din orasul vechi - cladiri de secol XV - XVI, monumente, biserici, depozite - pentru ca o vizita in Lubeck sa fie interesanta.
Potsdam - cu cele peste 500 de hectare de parcuri si 150 de cladiri ridicate intre 1730 - 1916, Potsdam este un ansamblu urban impresionant, eclectic si greu de uitat. In Palatul Sans-Souci, construit in 1745 -1747 a locuit pentru un timp si Voltaire.
Speyer - Catedrala de aici, cu cele patru turnuri si doua domuri, a fost fondata in 1030 de catre Conrad II si refacuta spre sfarsitul secolului XI, fiind unul dintre cele mai importante edificii ramase din acea perioada. Pret de aproape trei secole aici erau inmormantati imparatii germani.
Weimar - in secolele XVIII si XIX acest mic oras a devenit un centru cultural de prima importanta, aici lucrand si locuind personalitati precum Goethe sau Schiller. Aceasta deschidere spre cultura avea sa influenteze puternic si arhitectura din Weimar.
Wurzburg - aici se gaseste unul dintre cele mai frumoase palate din Germania, inconjurat de gradini atent ingrijite, acest edificiu baroc fiind construit sub patronajul printilor Lothar Franz si Friedrich Carl von Schonborn. A fost construit si decorat in secolul XVIII de o echipa de arhitecti, pictori si sculptori, sub conducerea lui Balthasar Neumann.