Oras-punte intre Orient si Occident, Oradea a reusit pe parcursul timpului sa absoaba tot ce aveau bun cele doua mari traditii culturale. Considerata de specialistii o adevarata „rezervatie de arhitectura”, urbea de pe malurile Crisului se mandreste astazi cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi austro-ungare din vestul Romaniei.
Oradea apare prima data in 1113, intr-o diploma a abatiei benedictine din Zobor. Contextul in care este mentionat toponimul Oradea (Varadinum) a fost pricinuit de incursiunile repetate si distrugatoare ale printului morav Svatopluk, in calitatea sa de aliat al imparatului german Henric al IV-lea, asupra unui numar insemnat din asezarile de pe Valea Vahului si a Nitrei. Oradea sau Orade in graiul bihorean sunt variantele de rostire pe romaneste a toponimului maghiar Varad.
Oradea a fost un important centru administrativ inca din Evul Mediu, in diverse epoci, romanii, ungurii, turcii si austriecii si-au lasat cu totii amprenta asupra orasului, cunoscut initial dupa numele sau latin de Varadinium. Monumentele arhitecturale care au supravietuit in Oradea sunt reprezentate de cladiri in stilurile medieval, baroc, secesionist si art nouveau. In total, exista 6 monumente si situri arheologice, 91 de monumente si ansambluri de arhitectura, 6 cladiri memoriale si 19 monumente si ansambluri de arta plastic.
Aflat la o altitudine de 250 m, Ciuperca este locul ideal de unde iti poti face o imagine de ansamblu asupra Oradei. Pana in preajma Razboiului Mondial, aici se afla o capela catolica.
In centrul vechi se amesteca armonios numeroase obiective turistice - palate si catedrale, o fortareata pentagonala impresionanta si raul care serpuieste chiar prin inima orasului. Un tur al orasului ofera sansa de a admira cladiri deosebite, cu arhitectura specifica: Complexul baroc format din Palatul Episcopal, Basilica Romano-Catolica – cu numeroase fresce realizate de J.N. Schöph si Francesco Storno – si Sirul Canonicilor, ansamblu construit in a doua parte a secolului al XVIII-lea, fostul Palat al Finantelor (1890, stil eclectic, actualmente adaposteste Policlinica), Manastirea Capucinilor (1837, construita in stil neoclasic), Teatrul (1899-1900).
Cetatea Oradea este una dintre putinele cetati functionale pana in prezent. Se spunea in trecut despre Cetate ca nu poate fi cucerita datorita vastelor retele subterane de legaturi cu exteriorul. Santul cu apa al cetatii era umplut in caz de asediu cu apa termala din paraul Petea.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Mai 2014