Chiar daca Panait Istrati nu a locuit niciodata aici (din pacate nici macar una dintre casele brailene in care a stat nu se mai pastreaza astazi) acest imobil ramane unul dintre cele mai importante si atragatoare obiective culturale ale orasului, atat datorita colectiei dedicate autorului care atunci s-a bucurat de un neasteptat succes in Franta, dar si pentru ca spatiul ales este un interesant exemplu de arhitectura veche.
Situata in Gradina Publica din Braila, Casa Memoriala Panait Istrati era cunoscuta in trecut sub numele de Casa Gradinarului, construita pe la jumatatea veacului al XIX-lea si avand pur si simplu destinatie adminstrativa, o structura utilitara fermecatoare care facea parte dintr-un ansamblu ce includea serele si bufetul, pentru ca atunci edilii hotarasera ca in ton cu tendintele occidentale sa angajeze personal specializat pentru paza si intretinerea spatiului.
Interesant este ca avea sa devina casa memoriala abia in 1984, la centenarul Istrati, si in cele trei incaperi curatorii au reusit sa stranga cea mai bogata colectie de documente, carte si obiecte legate de viata lui Panait Istrati. Volume rare, fotografii (majoritatea cu Istrati alaturi de personalitati ale culturii autohtone si europene), un ceas de buzunar, pipa lui Istrati, una dintre tabachere, acte si manuscrise, mobilier si arta plastica (tablouri primite de scriitor), o colectie de carti traduse in diferite limbi si multe altele. Pentru cei care il mai citesc astazi pe Panait Istrati este de departe prima destinatie intr-o eventuala calatorie pe urmele acestui autor.
Casa Memoriala Cezar Petrescu, strada Tudor Vladimirescu, Busteni
Un elegant conac in stil neoromanesc, a carui constructie s-a terminat in 1918, fiind ulterior cumparat de Cezar Petrescu in anul 1937, este cel putin arhitectural una dintre cele mai frumoase case memoriale dedicate unui scriitor roman din circuitul muzeal de astazi.
Astazi monument istoric, locuinta a devenit muzeul memorial in decembrie 1967, si din fericire colectia permanenta este deosebit de bogata si variata, fie ca este vorba de biblioteca personala a scriitorului (peste 10 000 de volume) fie de mobilier sau arta populara.
Avand in curtea casei un impresionant bust, Casa Memoriala Cezar Petrescu din Busteni este cea mai importanta atractie culturala a localitatii, si cei care ajung aici pot intelege nu doar cum lucra si traia Cezar Petrescu in acest spatiu - din fericire pastrat practic neatins, fara schimbari majore - dar si pasiunea sa pentru arta plastica sau pentru diversele colectii. Sculpturi de Oscar Han, tablouri semnate de mari pictori ca Iser sau Demian, icoane pe sticla sau mobilier, ceramica (prozatorul era pasionat de toate manifestarile artei populare), biroul aflat la etajul secund al locuintei, masa de lucru, dar si serviciul de cafea (dupa moda si uzantele vremii cu lampa de spirt) si scrumiera, alte obiecte personale, editii rare, colectii de documente si fotografii, corespondenta si presa.
Casa Memoriala Vasile Voiculescu, satul Parscov, judetul Buzau
Chiar daca nu este locuinta in care s-a nascut marele scriitor, acest muzeu judetean din satul Parscov este o reconstituire fidela a casei, fiind respectata arhitectura initiala pana in cele mai mici detalii.
Daca primul pas facut in anii '70 a fost montarea unui bust al lui Vasile Voiculescu in fata viitorului muzeu, a fost clar pentru oficialitatile vremii ca fosta structura era intr-un stadiu de degradare ce facea imposibila practic o consolidare, asa ca decizia a fost refacerea integrala.
Deschisa oficial spre sfarsitului anului 1989, Casa Memoriala Vasile Voiculescu prezinta in cele patru incaperi (un spatiu generos pentru locuintele din copilaria lui Vasile Voiculescu) o expozitie permanenta de fotografii, documente, editii rare, obiecte personale, corespondenta, acte de familie, decoratii primite de scriitor, volume cu dedicatie oferite de-a lungul timpului de alti scriitori, publicatiile prestigioase la care a colaborat Vasile Voiculescu, alaturi de piese de mobilier (inclusiv cateva aduse din locuinta bucuresteana a scriitorului), arta populara, reproduceri si facsimile, etc.
Admirabila nu este doar varietatea colectiei dedicate lui Vasile Voiculescu, dar si maniera in care atunci s-a stiut sa se reconstruiasca migalos si cu atentie fosta casa, recuperandu-se atmosfera si farmecul pe care aceasta trebuie sa il fi avut cu un secol in urma.
Casa Memoriala George Topirceanu, strada Ralet, Iasi
La prima vedere o casa modesta, in trecut a gazduit redactia prestigioasei reviste Insemnari literare (Topirceanu era una dintre figurile cheie ale redactiei) si avea pentru cinci ani, din 1932 pana in 1937, sa devina ultima locuinta a poetului.
Proprietate a cumnatei scriitorului Demostene Botez, un apropiat prieten si in buna masura admirator al lui Topirceanu, casa a fost spatiu de lucru, camin, ultim refugiu, si din fericire astazi a ramas si spatiul de expunere al uneia dintre cele mai interesante colectii dedicate autorului.
Donata in 1983 statului, renovata si asteptandu-si de la jumatatea anilor '80 vizitatorii, Casa Memoriala George Topirceanu din Iasi are in expozitia permanenta documente si obiecte personale - inclusiv calimara si un toc, alaturi de scrumiera folosita de poet - carti si discuri, acte si fotografii diverse, colectii de carte si manuscrise, reviste si ziare de epoca, precum si cateva tablouri. Un muzeu mic, dar interesant pentru cei care vor sa il inteleaga mai bine un poet original si cu mult umor.
Foto: muzeulbrailei.ro, ro.wikipedia.org, informatii-romania.ro,