Parte din succesul Operei timisorene se datoreaza si puternicului lobby facut de actualul director al Operei de Stat vieneze, timisoreanul Ioan Hollender.
„Cine nu e patriot local nu poate fi nici national. Nu se poate ca patriotismul local sa nu functioneze, de accea noi promovam acele valori sau acele produse care au succes pe piata, si ne sfatuim turistii interesati de Romania sa treaca neaparat prin Timisoara”, explica Giurca. „Cea mai buna Traviata”
Interesul austriecilor pentru Opera timisoreana a crescut mult, dupa ce institutia timisoreana a montat Traviata intr-o formula excelenta, extrem de bine apreciata, cu ceva timp in urma. „Am avut grupuri de turisti specializati care au vazut Traviata la Timisoara si au spus ca e cea mai buna punere in scena si interpretare pe care au vazut-o vreodata. Si vorbim aici de oameni care asta fac, calatoresc prin lume, cand le permite timpul, pentru a savura spectacole deosebite”, a mai adaugat seful Biroului de Turism Roman de la Viena.
De aceea, inca de luna trecuta, programul Operei din Timisoara a fost afisat la biroul nostru de turism din capitala Austriei.
Un atuu in plus pentru excursiile melomane il constituie pretul: daca un loc „bun” la Wiener Opera costa intre 70 si 100 de euro la un spectacol „de stagiune”, fara invitati speciali, la Timisoara costul maximal al unui bilet se invarte in jurul a zece euro. Prin urmare, cu banii cu care un vienez merge pur si simplu la opera la el acasa, calatoreste dus-intors spre „Mica Viena”, vede si un spectacol de opera si se alege cu o super excursie tip „city break”.
„Intrarea pe piata a companiei Sky Europe va duce la o dezvoltare foarte serioasa a turimului de sfarsit de saptamana, city break. Avem foarte multi vienezi doritori sa viziteze Timisoara, care e un oras foarte frumos, cu tipic baroc. Sunt grupe de interes special, cum este exemplul cel mai concludent, al amatorilor de opera”, mai explica Giurca. OFERTA DE TURISM
Fabuloasa, dar cu drumuri catastrofale
La Biroul De Turism Roman din Viena, strainilor li se explica avantajele si dezavantajele unui sejur in Romania sau in Banat. „Banatul are o mica problema, lucru discutat recent si cu Sorin Frunzaverde: infrastructura. Oferta de tursim natural e fabuloasa, insa din nefericire foarte greu accesibila. Drumurile, care lipsesc, ne blocheaza. Pot, bunaoara, trimite turisti amatori de viata in natura, dar nu pot promova un turism de masa”, explica seful biroului.
Culmea, in Austria, a fost editat si un ghid al turismului in Romania, scris de un austriac, prin care strainii sunt informati de starea proasta a drumurilor romanesti si sunt avertizati ca in cazul in care vor sa vina aici sa se pregateasca moral pentru „mersul pe jos”.