Pe 29 aprilie, Opera Comica pentru Copii (OCC) i-a distins cu premii pe cei mai apreciati regizori, scenografi, coregrafi, compozitori si muzicieni care au semnat spectacole exceptionale, prezentate publicului tanar in ultimiii trei ani. Au fost premiati regizorul Cristian Mihailescu, compozitorul Marius Teicu, regizoarele Antoaneta Cojocaru si Gabriela Dumitru, violoncelistul Anton Niculescu, scenografa Bogdana Pascal si coregrafii Corina Dumitrescu, Mihai Babuska, Jaqueline Bratu si Catalin Caracas.
Distinctii au primit si Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, prin doamna viceprimar Tomnita Florescu, precum si partenerii care sprijina institutia, an de an: RATB, Magic FM, Muzeul National al Satului 'Dimitrie Gusti', Corul National de Camera 'Madrigal — Marin Constantin', teatrele pentru copii 'Tandarica' si 'Ion Creanga' din Bucuresti, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul 'Tudor Vianu' din Giurgiu si multi altii. O diploma speciala a fost inmanata managerului institutiei, soprana Felicia Filip, si intregii echipe a Operei Comice pentru Copii, de catre Traian Petrescu, directorul executiv al Directiei Cultura, Sport, Turism din cadrul Primariei Capitalei.
"Sa formezi intr-un asa de scurt timp un colectiv, ca o familie, este foarte greu. Ce se intampla la Opera Comica pentru Copii este un fenomen. Ca sa va dati seama ce inseamna si ce ritm au, puteti urmari pe Facebook activitatea zilnica a Operei Comice pentru Copii", a declarat Traian Petrescu, directorul executiv al Directiei Cultura, Sport, Turism din cadrul Primariei Capitalei.
In aplauzele sutelor de spectatori de toate varstele, pe scena Operei Comice pentru Copii a urcat maestrul Cristian Mihailescu, unul dintre cei mai longevivi colaboratori ai institutiei, care a semnat regia unor spectacole foate indragite de copii si de parinti deopotriva: "Hansel si Gretel", "Flautul Fermecat", "Don Pasquale", "Hapciu in RE major" si "Rapirea din Serai". Chiar in weekend a avut loc, la Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii, premiera unui nou spectacol in regia maestrului Mihailescu: "Directorul de Teatru", dupa opera lui W. A. Mozart.
"Ma reinventez de fiecare data si vad partea frumoasa a vietii. Fac ceea ce imi place, duc viata pe care o doresc, in familie si in teatru, alaturi de oameni deosebiti. Partea frumoasa este ca primesc acest premiu de la o institutie unica pe mamapond si chiar astazi semnez regia unui nou spectacol de Mozart, Soarele Muzicii. Sunt un om fericit", a spus maestrul Cristian Mihailescu.
Compozitorul Marius teicu a primit premiu pentru musicalul 'Micuta Dorothy', a carui premiera a avut loc in luna februarie si care a avut un succes rasunator in randul publicului OCC, cu peste 10 000 de bilete vandute in timp record. Tot pentru 'Micuta Dorothy', dar si pentru musicalul 'Peter Pan' a primit premiu si tanara regizoare Antoaneta Cojocaru. Regizoarea Gabriela Dumitru a fost distinsa pentru punerea in scena a trilogiei ce marcheaza implinirea a 180 de ani de la nasterea lui Ion Creanga, cu musicalurile 'Punguta cu Doi Bani', 'Ivan Turbinca' si 'Harap Alb' (a carui premiera va avea loc pe 5 mai).
"Va felicit din toata inima pentru evolutia extraordinara si unica pe care ati avut-o ca institutie, ca proiecte si ca spectacole! M-am simtit inconjurata de oameni profesionisti si frumosi, care m-au facut sa inteleg la modul concret ca sincretismul artelor este posibil", a declarat regizoarea Antoaneta Cojocaru.
In ultimii trei ani, Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii s-a extins de la 12 la 40 de artisti, atingand performantele unui ansamblu de nivel international. Acest lucru s-a vazut in productiile extraordinare de balet montate pe scena OCC, precum 'Fetita cu Chibrituri', 'Jack si Vrejul de Fasole' sau 'Spargatorul de Nuci'. Pentru viziunea lor si munca exceptionala in pregatirea balerinilor au fost premiati Catalin Caracas, Coordonatorul Ansamblului de Balet al OCC si coregrafa Corina Dumitrescu. Mihai Babuska a primit premiu pentru coregrafia celui mai nou spectacol de balet contemporan, 'Pinocchio', iar coregrafa Jaqueline Bratu a primit distinctie pentru daruirea cu care ii pregateste pe cei mai mici balerini, distribuiti in coproductia 'Frumoasa Vasilisa', a carei regie si coregrafie o semneaza.
"Sa creezi aici un spectacol este foarte simplu, pentru ca acest teatru este un spectacol. si asta datorita oamenilor care il conduc, care intr-adevar au creat din acest teatru un fenomen", a declarat maestrul coregraf Mihai Babuska.
In cadrul Galei OOC au fost anuntati castigatorii concursului de proiecte 'Stagiunea UnderGrant'. Cele trei echipe de realizatori care vor pune in scena spectacole in Sala Undergrant, in stagiunea 2017-2018, sunt: Irina Craita Mandra, Razvan Apetrei, Bianca si Sabina Vesteman — 'Bastien si Bastienne', de W.A. Mozart, Ana Craciun Lambru si Ioana Denisa Petre — 'Sub Cerul Liber' (spectacol original cu marionete) si Alina Manole, Amalia Olaru si Hermina Stanciulescu — 'Aventurile Ratoiului Adalbert' (premiera nationala).
"Tot ce se intampla aici, se intampla cu foarte mult bun gust, cu mult talent, cu multa munca. Doresc Operei Comice pentru Copii mult succes in continuare, cu public mult, cu multi copii care sa se bucure de spectacole de tinuta din punct de vedere artistic", a declarat compozitorul Marius Teicu.
Gala OCC a fost presarata cu numeroase momente artistice, in care publicul i-a aplaudat pe protagonistii din operele 'Flautul Fermecat', 'Hansel si Gretel', 'Rapirea din Serai' si din baletele 'Fetita cu Chibrituri', 'Jack si Vrejul de Fasole' si 'Spargatorul de Nuci', alaturi de Orchestra Operei Comice pentru Copii, dirijata de Gheorghe Iliuta.
"Dorim ca publicul nostru, care este membru de onoare al Operei Comice pentru Copii, sa spuna tuturor ca aici se intampla un miracol care va este la indemana si va asteapta sa ne bucuram impreuna. Va iubim si va multumim ca ne sunteti alaturi!", a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru pentru Copii.
Romania este singura tara din lume cu o institutie dedicata in totalitate spectacolelor de opera, opereta, musical si balet pentru copii. Infiintata in 1998, Opera Comica pentru Copii sustine, astazi, spectacole in trei sali: Sala Mare, Salonul Mozart si Sala UnderGrant. Din 2014 pana in prezent, la Opera Comica pentru Copii au fost jucate aproape 1000 de reprezentatii si peste 200 000 de copii au trecut pragul institutiei. Prin campaniile caritabile 'Lunea Cadourilor' si 'Bilet in Asteptare', aproape 5000 de copii din medii defavorizate s-au intalnit cu povestile si personajele Operei Comice, iar prin cele trei editii ale campaniei J.O.C., peste 2000 de jucarii donate de spectatori au adus bucurie celor mai nevoiasi copii. Cu aproape 500 de reprezentatii programate pe parcursul unei stagiuni, institutia condusa de soprana Felicia Filip cunoaste in fiecare an o evolutie fulminanta.
Mai 2017